Meglátod ezt az ábrát a magyar oktatásról és elsírod magad

2017. április 18. 17:23    
nyomtatás
 
A másik három visegrádi országhoz képest kétszeres az iskolát korán elhagyók aránya Magyarországon. A trend emelkedő, és ezzel szembemegyünk az unió egészében tapasztalható folyamatokkal.


Tavaly a 18-24 éves korosztály 12,5%-a számított korai iskolaelhagyónak Magyarországon. A mutató trendje emelkedő, miközben az Európai Unió egészében csökkenő arányt láthatunk. Sőt, az EU-28 átlaga már kisebb is, mint a magyar érték.

Meglátod ezt az ábrát a magyar oktatásról és elsírod magad


A helyzet még szomorúbb, ha megnézzük, mi a helyzet a többi visegrádi országban. A korai iskolaelhagyók aránya a fele a magyarnak.

A korai iskolaelhagyás azt fejezi ki, hogy a 18-24 éves korosztályban mekkora az aránya azoknak, akiknek legfeljebb szakiskolai végzettsége van, és semmilyen képzésben nem vesz részt. A mutató mögött az a megfontolás áll, hogy akik kevesebb ideig tanulnak, azoknak a munkapiacon sokkal rosszabbak a lehetőségeik, illetve hosszabb távon a versenyképességgel is összefügg, hogy az ország munkaereje mennyire képzett.


Akkor sem lesz szebb a kép, ha megnézzük, hogy az unió országai között hol állunk. Csak olyan országoknál láthatunk magasabb számokat, amelyek gazdasági, munkapiaci helyzetével valószínűleg nem szívesen cserélnénk. (Spanyolországban évtizedek óta magas a strukturális munkanélküliség, Olaszország egy sajátos kkv-szerkezettel tudja úgy-ahogy kezelni a képzetlenségből fakadó problémákat, egyedül az idegenforgalom túlsúlyával jellemezhető Málta helyzete érthető valamennyire.) Mint láthatjuk, a szélesebb értelemben vett régió országai közül is csak Románia mutatója gyengébb.

Meglátod ezt az ábrát a magyar oktatásról és elsírod magad


A kelet-közép-európai régió országainak fejlettségi szintje körülbelül azon a határon van, ahol az adaptív fejlődést az innovációra alapuló gazdasági bővülésnek kell felváltania. Ehhez elengedhetetlen lenne, hogy a fiatalok további tudás befogadására alkalmassá tevő, erős alapkészségekkel rendelkezzenek.

A munkaerőpiaci politika felemás eredményeiről a közelmúltban is írtunk:

2017.04.07 11:02 Elfelejti a közmunkásokat a kormány, ha a nagy sikerekről kell beszélni

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium