FONTOS Okosban oldja meg a kormány a legnagyobb 2024-es problémáját
 
Előfizetői tartalom

Meglepődött a Fed, új csúcson a dollár

Portfolio
A Fed jegybankárai most már lényegében egyetértenek azzal a megállapítással, hogy az amerikai munkaerőpiaci helyzet az elmúlt egy évben váratlan dinamikával javult és így "figyelemre méltóan" közelebb kerültünk ahhoz, hogy normális munkaerőpiaci helyzetről beszélhessünk - többek között ezt a fontos üzenetet tartalmazza a július végi Fed kamatdöntésről szerda este kiadott jegyzőkönyv. Az is fontos üzenet: egyesek már úgy érezték, hogy a javuló munkaerőpiaci tendencia "viszonylag gyorsan" elvezet majd az első kamatemeléshez. Az összességében "héja" hangvételű jegyzőkönyvre a vezető részvényindexek csak átmenetileg süllyedtek, míg a dollár a vezető devizákkal szemben új sokhónapos csúcsra ugrott. A piac fókusza most már a péntek délutáni amerikai jegybankelnöki beszédre irányul, amely a Fed éves jegybankári konferenciáján hangzik majd el.

A július végi vita során a legtöbb Fed jegybankár még időt hagyott volna arra, hogy a munkaerőpiaci javulás láttán változtasson az első kamatemeléssel kapcsolatos nézetén, mivel többük szerint például a munkanélküliségi ráta kedvezőbb képet sugall a valóságosnál a gazdaságról. A Fed jegybankárok közül többen is amellett érveltek a július végi vitában, hogy minél...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés