Meglett az év végi pénzszórás hatása, nagyot estek a kormány tartalékai

2017. január 12. 10:59    
nyomtatás
 
Decemberben 786,1 milliárd forinttal esett vissza a központi kormányzat jegybanknál elhelyezett betéteinek állománya - derül ki az MNB csütörtökön megjelent friss statisztikájából. Utoljára egy évvel korábban volt alacsonyabb a kormányzati tartalékok összege, vagyis az év végén szokás szerint a korábban felhalmozott készpénzállományt építette le a kormányzat, ami a költségvetési hiányon is megmutatkozott.


Decemberben nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami elsősorban a hitelintézeti egynapos betétek átlagállományának növekedésében tükröződik. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya részben az év végére jellemző szezonalitás következtében tovább emelkedett. A külföldi követelések átlagos és hó végi állománya egyaránt csökkenést mutatott decemberben. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során jellemzően a kamatfolyosó alsó felében tartózkodott - olvasható az MNB csütörtöki közleményében, melyet a jegybank mérlegének előzetes adatai kapcsán adtak ki.

Az év végén a jegybankmérleg legérdekesebb sora szokás szerint a központi kormányzat betéteit szokta tartalmazni, hiszen már évek óta megszokott helyzet, hogy az év utolsó hónapjában a kormány intenzív költekezésbe kezd, amivel a korábban felhalmozott tartalékait költi el. A tavaly évre is hatványozottan igaz volt, hiszen november végéig gyakorlatilag nullás volt a költségvetési egyenleg, majd ezt decemberben korábban sosem látott költekezéssel fejelte meg a kormány.

Meglett az év végi pénzszórás hatása, nagyot estek a kormány tartalékai


Ez a folyamat pedig a tartalékokon is megmutatkozott, a jegybanknál elhelyezett betétek állománya december végére 1140 milliárd forintra esett vissza, ami 786,1 milliárddal volt alacsonyabb a novemberi értéknél. Ennél alacsonyabb összegre 2015 decemberében volt példa legutóbb, akkor is az év utolsó hónapjában költekezett ki a kormány. Várhatóan 2017-ben is hasonló lesz a forgatókönyv: az év nagy részében a betétek hizlalása lesz majd a cél, hogy aztán az év végén megint elkölthesse a tartalékokat a kormány.

A tartalékot egyébként ilyenkor nem csak költségvetési kiadásokra fordítják. Ahogy néhány napja beszámoltunk róla, az év utolsó hónapjában intenzív állampapír-visszavásárlást is végrehajtott az állam, aminek fedezetét szintén ezek a betétek jelentették.

2017.01.09 16:25 Szép csendben Matolcsyék is besegítettek a kormánynak az év végén

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium