Előfizetői tartalom

Figyelmeztették Magyarországot a hitelminősítők (2.)

Portfolio
A Standard and Poor's hitelminősítő elemzője szerint Magyarország hitelképessége szempontjából fontos horgonyszerepe lenne az IMF-megállapodásnak, ez ugyanis stabilizálná az ország hitelminősítését. Közben a Fitch részéről úgy fogalmaztak, hogy zavarná őket, ha Magyarország IMF nélkül vágna neki a közeljövőnek. A jelzések azt követően érkeztek, hogy az utóbbi napokban a magyar kormányfő háromszor is arról beszélt: Magyarország IMF-hitelprogram nélkül is megállna a lábán, csak éppen drágább lenne az államadósság finanszírozása. Varga Mihály IMF főtárgyaló pedig már az esetleges felminősítések lehetőségét vetette fel minapi interjúiban. Az aktuális magyar államadósság besorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél bóvli kategóriába tartozik, egy fokozattal áll a befektetésre ajánlott kategória alatt.

Figyelmeztet a Fitch Paul Rawkins, a Fitch elemzője a Reutersnek közben azt nyilatkozta, hogy ha nem születik hitelmegállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió között, akkor biztosan marad a negatív kilátás a magyar hitelminősítésen (BB+, ld. alul a táblázatban). Az európai részlegért felelős igazgató arra a kérdésre nem válaszolt, hogy leminősítené-e...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés