Előfizetői tartalom

Mi lehetünk Európa szegényháza

Portfolio
Alaposan megbolygatta az európai uniós országok közötti fejlettségi sorrendet a válság. A PIIGS országok lassan a 2004-től csatlakozott kelet-közép-európai országok szintjére csúsznak vissza. Ezt a folyamatot az is segíti, hogy a térség konvergenciája összességében nem torpant meg. A fájdalmas kivételt Magyarország jelenti: az Európai Unióban már csak három olyan ország van, amelyik egy főre jutó GDP-ben elmarad tőlünk.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a válság óta nem tesz közzé előrejelzéseket a tagországok GDP-jére (sőt, még a 2011-es számok is hiányosak), de az Európai Bizottság égisze alatt működő Ameco adatbázisban 2013-ig találhatunk előrejelzéseket. Ebből kiderül: a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP tekintetében jelentős változások történtek az elmúlt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés