Előfizetői tartalom

Mit szólnál, ha hirtelen 1000 forintba kerülne egy dollár? És ha 14000-be?

Portfolio
Suriname-i dollár, egyiptomi font és venezuelai bolivár - három feltörekvő piaci deviza, ami még sokáig emlegetni fogja az idei évet. Bár az első kettő is jelentős esést szenvedett el a dollárral szemben, a súlyos válsággal küzdő Venezuela fizetőeszköze több mint 200%-ot zuhant. Sőt, ha számításba vesszük a helyi árfolyamrendszer márciusi átalakítását, akkor azt is mondhatnánk, hogy 4800%-ot esett a bolivár árfolyama, ami szinte már felfoghatatlan mértékű elértéktelenedést jelent: mintha 290 forint helyett idén év végén 14000 forintba kerülne egy dollár.

Donald Trump novemberi megválasztása óriási löketet adott a dollárnak, a januártól hivatalba lépő elnök gazdasági programjának megvalósulása ugyanis a piac várakozásai szerint végre kimozdítaná az amerikai gazdaságot az alacsony infláció csapdájából, ami így szigoróbb Fed-kamatemelést, ezáltal pedig erősebb dollárt tesz indokolttá. A dollár fontosabb devizákkal szembeni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés