Előfizetői tartalom

Elismerték: van hivatalos terv a Grexitre!

Portfolio
Kedd délutánra felpörögtek az események a görögök válságának ügyében, nap közben vezető uniós politikusok és az EKB illetékesei kemény üzengetést folytattak Athén felé. Az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozóján kiderült, hogy kedden nem kaptak új javaslatokat a görögöktől, de szerdán ismét tanácskoznak. Az euróövezeti vezetők négy órán át tartó csúcsa alatt már ki is szivárgott, hogy vasárnap újabb, teljeskörű uniós csúcstalálkozóra kerül sor. A hírek szerint a görögök átmeneti finanszírozást kérnek júliusra, de ehhez reformlépéseket vár az EU, amit Athénnak legkésőbb péntek reggel 8:30-ig kell letennie az asztalra. Az uniós csúcstalálkozót követően Merkel, Tusk és Juncker is utolsó figyelmeztetést fogalmazott meg: ha vasárnapig nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor a B tervről fognak tárgyalni a csúcson, ami nem lehet más, mint Görögország kiesése az euróövezetből.Fontosabb részletek A görög kormány holnap küldi el új hitelkérelmét az eurócsoportnak, ezért a pénzügyminiszterek szerdán ismét tanácskoznak telefonkonferencián. Csütörtökön pedig még részletesebb tervet kaphatnak. Egy középtávú ESM-programon gondolkoznak, de cserébe kellenek a görög reformjavaslatok. Görögország júliusra átmeneti finanszírozást szeretne. Adósságelengedésről nem lehet szó, adósságátütemezésről igen. Az euróövezet vezetőinek kedd esti csúcstalálkozóján arról döntöttek, hogy a végső határidő most vasárnap a görög válság rendezésére. Ekkor ugyanis uniós csúcstalálkozót tartanak, mind a 28 tagállam vezetőjének részvételével. Merkel, Tusk és Juncker szavaiból kiolvasható: veszélyes a görög helyzet, Európa legkritikusabb óráit éli jelenleg. A legrosszabb forgatókönyvekre is felkészült Európa, így a görög államcsődre, a görög bankrendszer fizetésképtelenségére és egy esetleges Grexitre. A görögöknek legkésőbb péntek reggelig kell elkészülniük a részletes reformjavaslattal.

2015. július 08. 00:37 Megosztás A görögöknek már így is, úgy is végük? A The Guardian brüsszeli tudósítója, Ian Traynor kedd este úgy értesült euróövezeti forrásokból, hogy Görögország még egy esetleges sikeres megállapodással a zsebében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés