Most kiderült, hogy miben különböznek a nők és a férfiak

2017. november 11. 12:04    
nyomtatás
 
A férfiak több pénzt keresnek, mint a nők, amire rövid távon nem is lesz megoldás, de a legtöbb összehasonlításban a gyengébb nem örülhet: korábban mehetnek nyugdíjba és tovább is élnek. Mégis rosszabbnak ítélik meg az egészségi állapotukat, mint a férfiak.


A nők 16 százalékkal kevesebb pénzt kerestek az Európai Unióban 2015-ben, mint a férfiak, és habár a fizetési különbség csökkenő pályán van, továbbra is jelentős a lemaradás. Ezen túlmenően azonban más tekintetben nincs okuk panaszra a férfiakhoz képest.

A nők 58,8 éves korukban elmehetnek nyugdíjba, miközben a férfiak 59,4 évesen teszik ezt meg, pedig a nőknél egy évvel korábban, 22 évesen elkezdenek dolgozni. A hosszú munka után a nyugdíjas éveket is rövidebb ideig élvezhetik a férfiak: a várható élettartamuk 2016-ban átlagosan 77,9 év volt, ami jelentősen elmarad a nők 83,3 évétől. A legnagyobb különbség, 10, illetve 11 év Lettországban és Litvániában látható, míg a legkisebb (4 év alatti) Dániában, Írországban, Cipruson, Hollandiában és az Egyesült Királyságban volt. Magyarországon a különbség sem kicsi, és az élettartam jóval az átlag alatt marad: a férfiak 72,3, a nők 79 évre számíthattak.

A férfiak mindennek ellenére elégedettebbek az életükkel, mint a nők. A 16 és 44 év közöttiek közül a gyengébbik nem képviselőinek 85,5 százaléka gondolta magáról, hogy jó a saját egészségi állapota, a férfiaknál ez az arány 87,3 százalékos volt. Nem meglepő módon ahogy öregszenek az emberek, annál kevesebben tartják kedvezőnek az egészségüket: 45 és 64 év között a férfiak 64,5 százaléka, míg a nők 61,4 százaléka volt elégedett. 65 év felett további romlást láthatunk: a férfiaknál 41,4 százalékra, a nőknél 34,9-re esik a mutató. Habár az nem meglepő, hogy az életkor előrehaladtával romlik az elégedettség, az mindenképpen érdekes, hogy a férfiak jobbnak látják saját egészségi állapotukat, pedig korábban halnak meg, ráadásul sokkal többen veszítik életüket közülük rákban, szívbetegségben vagy stroke-ban.

Habár a foglalkoztatásban komoly eltéréseket láthatunk, a képzettségben nincsenek kiugró különbségek. Egyaránt 23 százaléknak van alapfokú végzettsége, a középfoknál viszont elbillen az arány a férfiak javára (47,9 százalék szemben a nők 44,5 százalékával), azonban a felsőfokú végzettségnél újra a gyengébb nem az erősebb (32,5 százalék, szemben a 28,9-cel). A nők foglalkoztatottsági rátája azonban tavaly alacsonyabb (61 százalék) volt, mint a férfiaké (72 százalék), és - szintén a gyermekvállalással és -neveléssel összefüggésben - közülük többen dolgoznak részmunkaidőben.

Most kiderült, hogy miben különböznek a nők és a férfiak


Noha összességében a férfiak képzettsége kissé kedvezőtlenebb, mint a nőké, mégis magasabb pozíciót érnek el.


Az EU-ban a vezetők mindössze harmada nő. Ugyanakkor vannak olyan tagállamok, ahol az arány közel van az 50 százalékhoz. Lettországban 47 százalék, Lengyelországban és Szlovéniában 41, Litvániában, Magyarországon és Svédországban pedig 39 százalék a női vezetők aránya. A lista végén Luxemburg (18), Csehország, Hollandia és Görögország áll, utóbbi három ország egyaránt 25 százalékkal.

A nők többet foglalkoznak a háztartással, a gyerekkel és a főzéssel: 79 százalékuk naponta végez háztartási munkát, miközben a férfiaknak ez csak egyharmadára jellemző. A legnagyobb különbség Görögországban van, ahol a nők 85 százaléka naponta foglalkozik házimunkával, miközben a férfiak közül csak 16 százalék. Svédországban és Lettországban segítik a legtöbbet a férfiak: ezekben az országokban 56, illetve 57 százalék száll be a háztartásba.


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium