Előfizetői tartalom

A szakértők sem értik, mire jó a magyar közfoglalkoztatás

MTI
Az aktív munkaerő-piaci intézkedésekről rendezett beszélgetést az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete magyar, lengyel és szlovák kormányzati és nem-kormányzati szakértők, valamint az EB foglalkoztatáspolitikai főigazgatósága képviselőjének részvételével csütörtökön Budapesten, az Európa Pontban. Az EB szakértője szerint a jelenlegi magyar közfoglalkoztatási rendszert differenciálni kellene, mert jelenlegi formájában célcsoportjai egyáltalán nem érzékelik annak előnyeit. Ráadásul a közmunka sokszor kiszorítja az elsődleges munkaerő-piaci állásokat, így esetenként kontraproduktív. Az NGM elemzője elmondta, kialakítás alatt van a rendszer, amely a közmunkások elsődleges munkapiacra való visszatérését segítené jobban: a munkavállalókat például uniós társfinanszírozásból biztosított bértámogatással ösztönöznék arra, hogy érdekükben álljon a korábban közfoglalkoztatásban dolgozó embert alkalmazni.

Szűcs Tamás, a képviselet vezetője elmondta: a foglalkoztatottság növelése az Európai Bizottság Magyarország számára készített ajánlásainak visszatérő eleme. Az idei javaslatok között szerepelt, hogy Magyarország csoportosítsa át a közmunka program forrásait az elsődleges munkaerő-piaci integrációt elősegítő, aktív munkaerő-piaci intézkedésekre - tette hozzá. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés