Előfizetői tartalom

Itt az MNB friss előrejelzése a bérekről

Portfolio
A jegybank becslései szerint a minimálbér emelkedése a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 12 százalékát, míg a garantált bérminimumot keresők 16 százalékát érinti közvetlenül 2017-ben - derült ki az MNB legfrissebb Inflációs jelentéséből csütörtökön. A vállalaton belüli bérkülönbségek fenntartása érdekében a minimálbér és garantált bérminimum közelében keresők bére is várhatóan emelkedni fog, míg a magasabb bérkategóriák felé haladva csökkenő ütemű lehet az intézkedés átgyűrűző hatása. Az MNB prognózisa szerint 8,5 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek jövőre a versenyszférában.

A minimálbér és garantált bérminimum emelése a munkavállalók jelentős hányadát közvetlenül érinti, hiszen a bérek eloszlása balra ferde. 2015-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 30 százalékának alapbére nem haladta meg a garantált bérminimumot. Emellett a vállalatok igyekeznek fenntartani a dolgozók relatív termelékenysége és relatív bére közötti kapcsolatot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés