Előfizetői tartalom

Jövőre lódul meg igazán a béred?

Portfolio
Magyarországon a jelenleg rendelkezésre álló szabad munkaerő sokkal kevésbé felel meg a munkaerő-keresletnek, mint egy évtizeddel ezelőtt - világítanak rá munkaerő-piaci elemzésükben az OTP Bank szakértői. Úgy látják, a munkaerőpiac az elmúlt két és fél évben sokat feszesedett, ám egyelőre nincs egyértelmű jele annak, hogy ez beindította volna a bérnyomást. A szakértők szerint a gyors reálbér-növekedést a rendkívül nyomott inflációs környezet segítette az elmúlt pár évben, ám ez a hatás hamarosan el fog tűnni. Összességében úgy látják, 2017 végéig 4 százalék körüli maradhat a béremelkedés üteme, ám a kockázatok egyértelműen felfelé mutatnak a munkaerő-piaci súrlódások miatt.

Mi a helyzet a tényleges munkaerőpiacon?A magyar munkaerőpiac helyzete messze nem olyan rózsás, mint ahogyan azt a fő számok mutatják. Három tényező is torzítja a képet: a közmunkaprogramok, a külföldre ingázók számának emelkedése és az, hogy a munkaerő-felmérés mintavétele egy egyszerű, rotációs eljáráson alapul. (Ez azt jelenti, hogy bármely háztartás, amely valamilyen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés