Előfizetői tartalom

Másfél éve stagnál a foglalkoztatás a versenyszférában

Portfolio
2013 júniusában 228 848 forint volt a nemzetgazdasági átlag bruttó kereset, 3,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, derül ki a KSH frissen közzétett adataiból. A nettó keresetek 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami a júniusi 1,9 százalékos infláció mellett nagyjából 3 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg nemzetgazdasági szinten. A versenyszektorban a bruttó keresetek 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a nettó keresetek pedig 4,4 százalékkal, a versenyszféra foglalkoztatottsága ugyanakkor nem látszik mozdulni: a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál másfél éve stagnálást mutat a létszám.

A nemzetgazdaságban a bruttó átlagbér júniusban 228 848 forint volt, ebből a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 237 437 forint, a közszférában (közfoglalkoztatás nélkül) 234 429 forint. A közszférában az előző évihez képest a bruttó keresetek 9 százalékkal nőttek - e mögött a nyugdíj helyett a munkában maradást választó közszférában dolgozók keresetkiegészítése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés