Előfizetői tartalom

Megoldás-e a járulékcsökkentés?

Csillag István
|
Mihályi Péter
A kormányzat több ok és elérendő cél miatt, a nagyvállalati érdekképviseleti szervezetek inkább "egy-ügyűen", önös érdekeiket követve három dolgot remélnek egy egyszeri, nagyarányú járulék-csökkentéstől: a munkaerőhiány enyhülését, a piaci, tényleges foglalkoztatás növekedését, illetve a fekete foglalkoztatás egy részének kifehéredését. Cikkünkben végső soron arra keressük a választ, hogy reális-e a fentebbi három várakozás teljesülése.

Újra itt a hiánygazdaság?. Virovácz Péter becslése (Portfolio, júl. 25.) szerint, ha a 27%-os szociális hozzájárulási adó (szocho) 20%-ra csökkenne, s emiatt a munkáltatóknál maradó forrást teljes egészében felhasználnák béremelésre, a bérek nagy részét pedig a munkavállalók fogyasztás-növelésre fordítanák, az nettó hatásában (kevesebb szocho, de több SZJA...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés