Előfizetői tartalom

Nemzetközi híre lett a magyar duális képzésnek

Portfolio
Nemzetközi figyelmet kapott az a duális képzés hatékonyságát vizsgáló tanulmány, amelyet annak szerzője, Horn Dániel oktatásgazdász, tavaly a Portfolio oldalán is publikált. Az MTA-KRTK kutatója arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon egyáltalán nem növeli a szakiskolás diákok munkaerő-piaci elhelyezkedésének esélyét a cégeknél való tanonckodás. Horn abban látja a fő problémát, hogy a magyar szakiskolai szakképzés, illetve ezen belül a tanoncképzés képtelen kielégíteni a piaci munkaadói igényeket. Úgy véli, inkább kellene a tanulók alapkészségeinek növelésére fordítani az erőforrásokat, semmint a duális képzés magyarországi fejlesztését erőltetni.

Horn Dániel tanulmányát a negyedévente megjelenő Social Science Research című tudományos folyóirat jelenteti meg. Az írás központi kérdése, hogy nagyobb eséllyel tudnak-e elhelyezkedni azok a szakiskolás fiatalok, akik cégeknél tanonckodva tanulták ki a szakmájukat, mint azok, akik a szakiskolai műhelyekben tették ugyanezt. Ugyan a külföldi kutatások azt mutatják, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés