Nincs megállás, tovább nőnek a bérek

2017. április 20. 09:15  english version   
nyomtatás
 
Februárban 10 százalékkal járt magasabban a rendszeres bruttó átlagkereset a legalább ötfős vállalkozások körében, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű éves béremelkedési ütemet utoljára 5 éve láthattunk, akkor került sor legutóbb jelentős minimálbér-emelésre. Országosan 11,2 százalékkal bővültek átlagosan a jutalom nélküli bruttó bérek.


A KSH által közölt friss adatokból kiderül, hogy februárban tovább gyorsult az éves béremelkedési ütem hazánkban, mind az állami szektorban, mind - a legalább öt főt foglalkoztató - vállalkozásoknál.

A gazdaság egészét tekintve februárban 7,6 százalékos éves nettó reálbér-emelkedésről számolt be a KSH, ami a februári 2,9 százalékos inflációs szám mellett erős bővülésnek tudható be.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérekA minimum 5 főt alkalmazó cégek körében a bruttó fizetések 9,4 százalékkal, míg a rendszeres bruttó bérek 10 százalékkal növekedtek februárban egy év alatt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek


Ilyen gyors bérkiáramlást utoljára 2012 elején láthattunk, a legutóbbi nagy minimálbér-emelés idején. Abban az évben 19 százalékkal emelkedett a legkisebb kötelező bér összege, tehát az idei 15 százalékos növelésnél nagyobb volt.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek


Nagyot ugrott a foglalkoztatottság


Ebben a márciusi cikkünkben számoltunk be arról, milyen óriásit ugrott december és január között a versenyszféra alkalmazottainak létszáma. Akkor közel 65 ezer fős bővülésről számolt be a KSH, azonban mint felhívtuk a figyelmet, a januári adatot mindig kisebb fenntartásokkal érdemes kezelni, mivel a statisztikai hivatal ekkor frissíti évente egyszer a céges adatbázisát a létszámadatokkal, így a sokaság is átrendeződik, és törés állhat be az idősorban.

Persze ezt úgyis tekinthetjük, hogy januárban a KSH adatai csak pontosabbá válnak, csak éppen a december és január közötti létszám-emelkedés valójában nem egy hónap alatt, hanem egy hosszabb időszak során valósult meg.

Februárban ugyanakkor már nem beszélhetünk ilyen módszertani hatásokról.

Január és február között 40 ezer fővel emelkedett tovább a minimum 5 fős cégek alkalmazottainak létszáma, vagyis a teljes gazdaságot nézve egyelőre még nem látszik, hogy a foglalkoztatás-bővülésnek jelentősebb korlátot szabna a munkaerőhiány, sőt, az inkább példátlan szárnyalást mutat.

Nincs megállás, tovább nőnek a bérek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium