Nagyon súlyos dologgal vádolják Trumpot

MTI, Portfolio
2017. május 17. 09:16    
nyomtatás
 
Donald Trump amerikai elnök még februárban azt kérte az FBI akkori igazgatójától, James Comey-tól, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen zajló vizsgálatot - jelentette kedden a The New York Times amerikai napilap. Nagyon súlyos vádról van szó, hiszen ebben az esetben Trump közvetlenül próbált meg nyomást gyakorolni egy független nyomozószerv vezetőjére, akit aztán később kirúgott.


Napról-napra újabb részletek látnak napvilágot Donald Trump eddigi legsúlyosabb belpolitikai botrányában.

2017.05.16 09:26 Dagad a botrány: Trump hírszerzési titkokat fecseghetett ki az oroszoknak

Tegnap arra derült fény, hogy egy feljegyzés szerint, amelyet a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azóta leváltott vezetője, James Comey a Trumppal februárban tartott találkozója után készített, az elnök példátlan módon próbált beavatkozni a független nyomozóhatóság működésébe:

Remélem, látja már világosan, hogyan tudja elengedni ezt, elengedni Flynnt. Ő jó emberünk. Remélem, el tudja ezt engedni.

- fogalmazott állítólag Trump.

Az elnök mondandójában arra a Michael Flynnre célzott, aki oroszokhoz fűződő kapcsolatai miatt egy nappal korábban mondott le nemzetbiztonsági tanácsadói tisztségéről. Egy, a helyzetet ismerő, neve elhallgatását kérő forrás szerint James Comey a feljegyzést közvetlenül azután készítette, hogy Donald Trumppal vacsorázott a Fehér Házban.

Feljegyzése annak az aktának a része, amelyet azért nyitott, hogy dokumentálja azokat a felfogása szerint nem helyénvaló lépéseket, amelyekkel az elnök befolyásolni akart egy folyamatban lévő vizsgálatot.


Comey csak nagyon kevés embernek mutatta meg ezeket a feljegyzéseket, valakinek azonban úgy tűnik, elege lett, és részleteket közölt belőle a New York Times újságírójának.

Jason Chaffetz, az amerikai képviselőház egyik legbefolyásosabb bizottságának, az ellenőrző bizottságnak a republikánus párti elnöke kedden kijelentette, hogy május 24-éig be fog kérni minden feljegyzést, amelyet James Comey a Donald Trump elnökkel folytatott találkozóiról készített.

Chuck Shumer, a szenátusi demokraták vezetője - aki napok óta független bizottság felállítását követeli a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálására - a The New York Times leleplezése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy "a világ szeme rajtunk van", "az ország példátlan megpróbáltatásokat él át".

A republikánus pártiak nem ítélték meg ilyen szigorúan az ügyet, bár John McCain, a szenátus fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta: a Trump elnök és Oroszország kapcsolatáról szóló jelentések "nagyon nyugtalanítók", és oda vezethetnek, hogy az Egyesült Államokkal szövetségesei kevésbé lesznek hajlandók megosztani a hírszerzési információkat. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője csak annyit mondott: "Nem bánnám, ha a Fehér Ház kevesebb probléma forrása volna."

A Fehér Ház közlemény tagadta a feljegyzésben szereplő, súlyos állításokat:

Bár az elnök többször is kifejtette véleményét, miszerint Flynn egy rendes ember, aki hűen szolgálta hazáját, sosem kérte az FBI igazgatójától, hogy állítsa le a nyomozást.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium