Előfizetői tartalom

Nehéz visszacsinálni, ami az utóbbi tíz évben történt, de Amerikában megpróbálják

Hónapokkal ezelőtt belengette már az amerikai jegybank, hogy hamarosan elkezdi kiszívni a válság során a piacra öntött pénzt. Ezzel kapcsolatban sokan szkeptikusak, könnyen lehet, hogy már sosem tér vissza a 2008 előtti helyzet, hiszen ehhez negyedére kellene zsugorítania a mérlegfőösszegét a Fednek. Sok szakértő szerint nem is a válság előtti szinthez kell hasonlítani a mostani állapotot, a világ nagy jegybankjai kivétel nélkül nem fognak majd tudni visszavonulni.

Három hónapja várunk a startpisztolyraElőször júniusban árult el részleteket arról a Fed, hogyan akarja leépíteni a 4500 milliárd dollárra duzzasztott mérlegfőösszegét. Azóta egyszer, júliusban volt kamatdöntő ülés, amikor a jegybank megerősítette, hogy "viszonylag hamar" elkezdi nem megújítani a lejáró értékpapírokat. Vagyis a folyamat a gyakorlatban úgy fog kinézni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés