Előfizetői tartalom

A pénztártagok nem választhatnak - Vissza kell lépniük

Politikai döntés eredményeként egy nagyon speciális, a világon egyedülálló nyugdíjpénztári szektor jött létre 1998-ban hazánkban, az elmúlt időszakban pedig Matits Ágnes, független nyugdíjszakértő szerint nem szolgált rá a szektor a védelemre. Ha megnézzük az elmúlt 13 évet, akkor a vegyes rendszer csak azoknak térült meg, akik pályakezdőként csatlakoztak a rendszerhez, míg azok, akik önként választották a belépést már sokkal rosszabb helyzetben vannak, éppen azért, mert a választással a tagok lemondtak az állami nyugdíjuk 25 százalékáról. A szakértő szerint jelenleg senki sem juthat racionálisan arra a következtetésre, hogy megérje maradni a pénztárakban, hiszen a feltételek olyanok, amik túl nagy veszteséget hoznak a maradó tagoknak. A következőkben Matits Ágnes véleményét tesszük közzé változatlan formában.

A kockának mindig több oldala van, avagy magánvélemény a kötelező nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról. A magánnyugdíjpénztári rendszer totális átalakítása ma már eldöntött tény. Több érvvel alátámasztható a megszüntetés indokoltsága: a költségvetésre gyakorolt negatív hatások, a magánnyugdíjpénztári rendszer ellentmondásai, valamint a pénztárak várakozásoktól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés