Megváltozik a lengyel nyugdíjrendszer

2012. március 29. 15:47    
nyomtatás
 
Megváltozott a lengyel nyugdíjtörvény-módosítás kormányzati koncepciója. Ennek értelmében a nyugdíjkorhatár megemelése mellett bevezetik az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételének lehetőségét és a gyermeket nevelő szülők társadalombiztosításának állami támogatását is, írja az MTI.


Donald Tusk miniszterelnök és Waldemar Pawlak miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter közös csütörtöki sajtótájékoztatón mutatta be a Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) által kidolgozott kompromisszumos megoldást.

A februárban bejelentett kormánytervezet alapelve nem módosult: 2013-tól szakaszosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. Emellett a PSL által javasolt kedvezmények részleges bevezetését is vállalta a kormány.

A módosítás szerint a 62 éves nők és a 65 éves férfiak jogosultak lennének a résznyugdíjra, amennyiben megfelelő ideig dolgoztak: az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételére a nőket 35 év, a férfiakat 40 év munkavégzés jogosítaná fel. A juttatást a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszíroznák, ami a nyugdíjkorhatár elérése után igénybe vehető teljes nyugdíj esetében alacsonyabb kifizetésekkel járna.

A miniszterelnök bejelentése szerint a gyermekes családokat is támogatja a jogszabály, mert bevezeti a nyugdíjjárulék állami finanszírozását a gyermekgondozási szabadság idején. A tervezet szerint az állam a vállalkozásokat vezető, illetve magányos anyákon kívül a gyermeknevelést vállaló apákat is támogatná.

Az ellenzéki pártok többsége valószínűleg támogatni fogja a törvénymódosítás ellen tüntető Szolidaritás szakszervezet népszavazási indítványát, amelyről pénteken dönt a parlament.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium