Előfizetői tartalom

Húzzunk le még egy bőrt a nyugdíjrendszerről?

Horváth István
Tapasztalatok szerint szoros összefüggés mutatkozik egy ország lakásépítési folyamatai és a gazdasági teljesítménye között és ezen a területen kell keresni a kitörési pontot a nagyon alacsony magyar beruházási ráta kapcsán - mutat rá elemzésében Horváth István. A volt vezető elemző alábbi írásában többek között konkrét javaslatokat is lefektet a jelzálog alapú lakáshitelezés élénkítése érdekében, és szokatlan kapcsolódási pontra is rámutat a hitelezés és a fenntartható nyugdíjrendszer között. Meglátása szerint a bankok például szívesebben nyújtanának jelzáloghiteleket, ha mögéjük fedezetként be lehetne vonni a jövőbeli nyugdíjkifizetéseket is, azaz a magánnyugdíjpénztári átalakítás után még egy áldozatot kellene hozni a (majdani) nyugdíjasoknak. Ahhoz, hogy a jelzáloghitelek fedezeteként felajánlhatóak legyenek a nyugdíjak, az lenne szükséges, hogy a kormány végrehajtsa korábbi ígéretét: az egyéni számlás nyugdíjrendszer létrehozását. Horváth István összességében amellett érvel, hogy egy hosszú távon is fenntarthatóvá tett nyugdíjrendszer le tudná rakni egy stabil lakásfinanszírozási rendszer alapjait is. Az alábbiakban az ő írását közöljük.

Sok múlik a lakásépítéseken. Egy gazdaság jelenlegi és még inkább jövőbeli állapotának fontos fokmérője a beruházások alakulása. Ezen a téren hazánk sajnos - számos külső (pl. A világgazdaság általános lassulása, a kockázatkerülés növekedése, stb.) és nem kevés hazai (végtörlesztés, különadók, jogszabályváltozási lavinák, stb) oknál fogva - roppant szomorú...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés