Előfizetői tartalom

Világosan látjuk, hogy mi vár a magyar társadalomra

Portfolio
A magyar társadalom az európai átlagnál gyorsabban öregszik, mert a családok kevés gyereket vállalnak, a termékenység a legrosszabbak között van az európai kontinensen. A válság magyar szempontból a legrosszabbkor tört ki, mert azok a párok, akik korábban elhalasztották a gyerekvállalást, éppen akkor vállalták volna a családalapítást, amikor a gazdasági környezet ezt már nem tette lehetővé. Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója szerint ez a negatív széria nem tarthat örökké, egy idő után meg fog nőni a gyerekszületések száma, amit alátámaszt az is, hogy a felmérések szerint a magyarok több gyereket szeretnének. Manapság már a gyerekvállalás nem a karrierrel kerül összetűzésbe, hanem magával a megélhetéssel, vagyis elengedhetetlen a gazdasági kilátások javulása a tartós fordulathoz. Az igazgató a Portfolio.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a következő 50 évben drasztikusan átalakul a társadalom szerkezete, jelentősen meg fog nőni az idősek aránya, ami a gazdaságpolitikai irányítóira is nyomást helyez. A közelgő demográfiai krízissel foglalkozó sorozatunk első részében az elöregedés és népességfogyás egyre gyorsuló trendjének jelentőségét mutattuk be, második írásunk pedig azzal foglalkozott, hogyan lehetne hatékonyan kezelni a népmozgalmi folyamatok miatt fenyegető adósságrobbanást.

Portfolio.hu: A társadalom öregedése globális probléma. Magyarország ezen a téren hogy áll a nemzetközi összehasonlításban? S.Zs.: A társadalom öregedését általában azzal lehet a legjobban szemléltetni, ha megnézzük, hogy miként növekszik a 60 vagy 65 év felettiek aránya a társadalmon belül, például a munkaképes korúakhoz. A mutató alakulása két fő tényezőtől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés