Előfizetői tartalom

Évekig marad az óriási hiány - Hogy lesz így nyugdíj?

Portfolio
A 2011-es esztendő után jóval óvatosabban készítette el a Nemzetgazdasági Minisztérium a nyugdíjrendszer hosszú távú elemzését. A 2012-es költségvetés mellé csatolt kitekintő 2060-ig tartalmazza a főbb számokat, világosan látszik, hogy a kormány lemondott az egymillió friss munkahelyről, jelenleg azzal számolnak, hogy 400 ezerrel bővülhet a foglalkoztatottak száma 2020-ig. Fontos változás, hogy a gazdasági növekedés jóval alacsonyabb lehet a korábban gondoltnál, míg a munkanélküliség magasabb. Az elemzés szerint, ha az agresszív munkahelyteremtés megvalósul, akkor nincs baj a nyugdíjrendszer finanszírozásával, azonban véleményünk szerint mind rövid, mind hosszú távon komoly kockázatok vannak a rendszerben. A következő években a nyugdíjkassza teljes hiánya a GDP 2 százaléka körül marad, egy átmeneti fellélegzést követően pedig 2030-tól a hiány újra emelkedni kezd, ami beavatkozás nélkül az elviselhetetlenségig növekedhet.

A gazdasági kilátások drasztikusan romlottak. A 2012-es költségvetési törvényhez készített előrejelzés makrogazdasági oldala jelentősen megváltozott a 2011-es prognózishoz használt feltételekhez képest. Már a tavalyi cikkünkben is felhívtuk a figyelmet, hogy nagyon sok előfeltétel túlságosan is optimista, a jelenlegi anyag viszont már sokkal inkább illik a gazdasági környezethez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés