Gazdaság

Óriási dologra készülnek Orbánék

Portfolio
"Ha az előző négy évet forradalomnak neveztük, akkor egyszerűen nincs elég erős kifejezés arra, ami most következik" - számolt be a hvg.hu-nak egy a Miniszterelnökségen belüli tervezése rálátó forrás. Elmondása szerint a miniszterelnök alig várja, hogy túl legyenek az önkormányzati választásokon, és a kormány megkezdhesse a több területet érintő legújabb nagyszabású átalakításait.
Erre készül a kormány

A hvg.hu-nak nyilatkozó forrás szerint a miniszterelnök azzal is számol, hogy az intézkedések hatására jelentős népszerűségvesztést fog elszenvedni a kormány, tekintve, hogy a változtatások a Fidesz szavazótáborát is kedvezőtlenül érinthetik, azonban mivel a következő három évben nem lesz semmilyen választás, ez kevésbé zavarja, mint az elmúlt ciklusban.

A portál úgy tudja, hogy a kormányfő egyelőre csak szűk körben osztotta meg terveit, így azok a legtöbb kormánytag számára is újdonságot fognak jelenteni.

A hvg.hu forrásai szerint a következő átalakításokra lehet számítani:
  • a kormány azt vizsgálja, hogy hogyan lehet úgy átalakítani az egyes rendszereket - különösen az egészségügyet, oktatást és a közigazgatást -, hogy a jövőben csökkenteni tudják az "államból élők arányát",
  • állítólag eddig az a került téma is eljött, hogy a magántőkét miként engedjék be minél nagyobb arányban az egészségügybe, mivel a kabinetben is "tisztában vannak vele, hogy azt a robbanásszerű technológiai fejlődést, ami ezen a téren is zajlik, állami forrásokból soha nem lehet teljes mértékben finanszírozni".


Óriási dologra készülnek Orbánék
Sok a kérdés

A portál arról is beszámol, hogy egyelőre nem világos, hogy hogyan tervezik az egészségügy átalakítását. Miközben a Miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy magánosításról szó sem lehet, mert "az egészség nem üzlet", addig egy szeptember 9-i sajtótájékoztatón, amelyen egy külföldi tulajdonban lévő magánkórház építését harangozták be, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója és Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára is részt vett.

"Durva központosítás következik" - számolt be a hvg.hu a meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva, aki úgy tudja, hogy minden eddig megmaradt helyi szintű hivatali önállóságot is felszámolhatnak, és jogcsorbításra illetve azok összevonására, háttérintézmények, hatóságok megszűnésére lehet számítani. A forrás szerint olyan nagy mértékű lesz a közigazgatás átszabása, karcsúsítása, hogy "szinte csak a NAV őrizheti meg maradék önállóságát", míg másik forrásuk szerint az adóhatóság sem fogja megúszni nagyszabású személyi változások nélkül.

A forrás úgy véli, Orbán és Lázár hisz abban, hogy "a központosítás és a modernizálás növeli a hatékonyságot, lehetővé teszi a párhuzamosságok felszámolását, tehát hosszú távon lehetővé teszi a közszolgák kiválogatását és a leépítéseket is" - hivatkozik a hvg.hu. A portnálnak nyilatkozó kormányközeli személy hozzátette, hogy a miniszterelnök fejében bár ott lehet "a nagy ország vízió", de az oda vezető úthoz egyelőre nincsenek részletesen kidolgozott tervek, főleg, hogy eddig is útközben, törvénymódosításokkal történt a tervek átdolgozása. Szerinte egyelőre inkább csak versengő modellek vannak a minisztériumokban.

A portálnak nyilatkozó forrás arról is beszélt, hogy az egyelőre nem dőlt el, hogyan alakítják át az iskolákat felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központot sem, azonban a minisztérium felismerte, hogy a Klik működésével komoly problémák vannak. A hvg.hu arról is beszámolt, hogy a kormány a múlt héten ismerte el, hogy a Klik még három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak a bankszámla-vezetési költségekkel is, ráadásul "a területi egyenlőtlenségek felszámolása miatt" 20 milliárd forinttal kell kisegítenie a kabinetnek a Központot. A médium forrásai szerint Lázár kifejezetten elégedetlen az oktatási igazgatás teljesítményével, ami miatt vitába is keveredett Baloggal, így az sem elképzelhetetlen, hogy átvegye az apparátust.

A médiapiac sem ússza meg

A médiapiac átalakítása kapcsán kormányzati források a hvg.hu-nak elmondták, hogy nem véletlen, hogy a nyár folyamán nekiálltak a médiapiac teljes átalakításának, mivel a legfelsőbb kormányzati körökben úgy látják, hogy szükségszerű, hogy megpróbálják elmagyarázni a reformokat, azonban a kabinet el akarja kerülni azt a helyzetet, hogy az ellenzék összeroppanása után a média - akár a jobboldali is - össztüzet nyisson a kormányra a reformok okozta érdeksérelmek miatt. A hvg.hu kiemeli, hogy Orbán a külföldre akkreditált magyar nagykövetek előtt mindenesetre azt mondta, zavarja, hogy "a magyar sajtó provinciális", szerinte nem folynak értelmes viták az ország helyzetéről, továbblépési lehetőségeiről.

A portál által megkérdezett források szerint bár a miniszterelnököt kevésbé foglalkoztatja a népszerűségvesztés, a Fidesz vezetői azért azt is számba veszik a tervezés során, hogy ezt hogyan lehetne minél inkább elkerülni. A források szerint például Lázár tisztában van azzal, hogy van kockázata annak, ha a választási év miatt egyértelmű utasításokat nem kapó apparátust hirtelen megterhelik a reformok végrehajtásával, sőt, komoly megrázkódtatást okozhat, ha a hónapokig titokban tartott tervek hirtelen komoly érdeksérelmeket okoznak.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Olyat lépnek nyugdíjügyben a lengyelek, ami Magyarországnak is példa lehet