Parázs vita az új magyar munkaszüneti napról

2017. október 12. 20:09    
nyomtatás
 
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma monitoring bizottságának első őszi ülését tartották csütörtökön, ahol a felek értékelték a tavaly kötött hatéves bérmegállapodást és vitáztak december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról.


Nagy egyetértés


A kormány, valamint a munkavállalók és munkáltatók képviselőinek nyilatkozataiból is az derült ki, hogy az eddig betervezett járulékcsökkentésen felül újabb csökkentés nincs kilátásban. (Idén 27%-ról 22%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó, jövőre ez 20%-ra csökkent volna, de a friss bérnövekedési adatok miatt ez 19,5% lehet, ahogyan az az eredeti megállapodásban is szerepelt). A további 0,5 százalékpontos járulékcsökkentés 40 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek Cseresnyés Péter államtitkár elmondása szerint.

A fórum minden résztvevője sikeresnek ítélte a bérmegállapodást.

Vita is volt


A december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról parázs vita alakult ki a tárgyaláson,
  • a kezdeményezést a munkavállalói oldal támogatta,
  • a munkaadói oldal pedig ellenezte,
  • míg a kormányzat nem foglalt állást az ügyben.

A kérdés eldöntését a szociális partnerekre bízta
- közölték egyhangúan a szakszervezeti vezetők az MTI-vel. Kordás László szerint a kérdést a kormánynak kell majd eldöntenie.

A munkaadói oldal egyöntetűen amellett foglalt állást, hogy nem indokolt egy évben két munkaszüneti napot is bevezetni. Továbbá arra is rámutattak, hogy ez nem csak társadalompolitikai, hanem gazdasági kérdés is, hiszen ez a GDP-re is hatással van.

Zs. Szőke Zoltán és Dávid Ferenc is megjegyezte, hogy az Európai Unió 28 tagállamból csupán hatban munkaszüneti nap a december 24.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium