Előfizetői tartalom

Devizahiteles csomag forinthitelesekkel, végtörlesztők nélkül

Portfolio
Benyújtotta ma az igazságügyi miniszter a parlamentnek az első devizahiteles csomagról szóló törvényjavaslatot, amely a Kúria által feltárt tisztességtelen feltételeket hivatott orvosolni, egyelőre az elszámolás pontos szabályozása nélkül. Fontosabb részletek: Nemcsak a devizahitelesekre, hanem a forinthitelesekre is vonatkozik az egyoldalú szerződésmódosítások semmissége. A kedvezményesen végtörlesztőkre nem vonatkoznak a szabályok. Az árfolyamrés semmis, a hitelek újraszámolására 90 napjuk van a bankoknak, az elszámolás módját külön törvény rendezi majd. Az egyoldalú szerződésmódosítások (döntően kamatemelések) automatikusan semmisek, kivéve, ha a bankok ennek ellenkezőjét bizonyítják. A bankok a tisztességességet a Fővárosi Törvényszéken bizonyíthatják, szűk határidők és magas költségek mellett. Július 4-én, vagyis jövő pénteken szavaz a parlament a törvényről korábbi közlések szerint. Az elévülés kérdéséről nem szól a törvényjavaslat.A végtörlesztők kihagyása jó hír a bankok számára, a forinthitelesek bevonása azonban gyakorlatilag lehetetlenné teszi a lehetséges pénzügyi hatások kiszámítását. Esetükben - a devizahitelekkel ellentétben - könnyen elképzelhető, hogy inkább a végrehajtott kamatcsökkentéseket kell a bankoknak visszavonniuk.

A törvény hatályát rögzítő paragrafusok közül az első rögtön egyértelműsíti, hogy a devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett hitelek mellett a forinthitelekre, valamint a pénzügyi lízingszerződésekre is vonatkozik a jogszabály. A forinthitelesek megsegítéséről először csak ma reggeli rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök.Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés