Előfizetői tartalom

Saját alkotmányos szabályát szegheti meg a kormány

Különös helyzetbe kerülhet a magyar gazdaságpolitika az idén. A szomorú növekedési kilátások és a mélyre eső infláció hatására veszély fenyegeti azt az alkotmányba foglalt előírást, miszerint a GDP-arányos államadósság nem emelkedhet. Ezt úgy lehetne elkerülni, ha a gazdasági növekedés olyan magasra szökne, amilyet most senki nem jelez előre. Vagy marad a trükközés. Esetleg "megment" minket a recesszió.

Az idén alacsony lesz a gazdasági növekedés (ha lesz egyáltalán), az inflációs pálya pedig a vártnál mélyebben fog húzódni. Éppen ezért ezek a tényezők alig fogják segíteni, hogy a GDP-arányos államadósság csökkenjen. Ezt az intuíciót próbáltuk meg számokba önteni, és kiszámolni, milyen körülmények között csökkenhet az adósságráta.Feltételezéseink Négyféle...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés