Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak

2017. november 14. 12:05    
nyomtatás
 
A külföldi vállalatok Magyarországon sokkal jobban teljesítenek, mint a hazaiak. Igaz, hogy számuk és arányuk eltörpül a magyarokhoz képest, mégis kiemelkedően nagy hozzáadott értéket teremtenek - derült ki a KSH friss adataiból.


Kevesebben érnek el magas árbevételt


Kisebb ingadozás mellett ugyan, de csökkenőben van a Magyarországon működő külföldi irányítású leányvállalatok száma, mégis meghatározó részét adják a magyar gazdaságnak - olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen kiadott, a magyarországi vállalatok működését bemutató részletes adataiból. A hivatal szerint 2015-ben 17 180 külföldi irányítású (nem pénzügyi) cég volt az országban, ami 6 százalékos csökkenés egy év alatt. Az országban 2014-ben még csaknem 18 270 külföldi vállalat volt, amire akkor a 2013-as 17 700-ről növekedett a számuk. Igaz, ezt megelőzően, 2008-ig visszamenőleg minden évben 18 ezer feletti adatokat láthattunk. A nemzetgazdaság összes vállalkozásának 3,2 és 3,6 százaléka között ingadozott az arányuk, a 3,2 százalékos mélypontot a 2015-ös év jelentette.

Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak


Annak ellenére, hogy számuk, illetve számarányuk eltörpül a magyar vállalatokhoz képest, a hazai gazdaság teljesítményében nagyon fontos szerepet játszanak.


A 2015-ben általuk elért 45 775 milliárd forintos árbevétel 53 százalékát tette ki az összes Magyarországon működő vállalat által megtermelt 86 084 milliárd forintnak. A külföldi vállalatok hozzáadott értéke 9000 milliárd forint fölé emelkedett 2015-ben az előző évi 8300-ról, így ez az arány tartósan 52-53 százalék környékén mozog a teljes nemzetgazdaságban.

Hiába magas az árbevételük, a foglalkoztatottsághoz való hozzájárulásuk alacsony. A külföldi cégeknél 675 ezer ember dolgozott abban az évben, miközben a teljes foglalkoztatotti létszám a vállalatoknál 2 millió 570 ezer volt. Vagyis a foglalkoztatás mindössze 26 százalékáért felelnek, ez pedig azt is jelenti, hogy sokkal hatékonyabban működnek, mint a magyar vállalatok.

Nagyobb hozzáadott érték


Mindezek alapján nem lesz meglepő a legfontosabb statisztikai adat, a vállalatoknál megtermelt egy főre jutó hozzáadott érték alakulása. A külföldi irányítású vállalatoknál a hozzáadott érték fejenként 13 millió 530 ezer forint volt 2015-ben, ami 2,6-szorosa a magyar 5 millió 135 ezernek. A külföldi cégeknél dolgozók 2008-ban még 9 millió 700 ezer forintos hozzáadott értékükkel 2,4-szeresét tették ki a magyarnak, és látható, hogy a különbség azóta sem csökkent, sőt, az utóbbi években kismértékben még növekedett is.

Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak


A magyar cégek sokkal kisebbek is. Egy hazai vállalakozásnál átlagosan hárman dolgoztak, míg a külföldi cégeknél 39-en 2015-ben. A nyolc év alatt a hazai átlagos dolgozói létszám nem változott, miközben a külföldi cégeknél a 2008-as 33-hoz képest értékelhető a növekedés.

Látható, hogy a külföldi vállalatok igen komoly hozzáadott értéket teremtenek, ami annak köszönhető, hogy a hazainál fejlettebb technológiát alkalmaznak. Ebből igazán sokat profitál a magyar gazdaság, éppen ezért fontos lenne, hogy az ország tőkevonzó képessége tovább javuljon. Ez a hosszú távú növekedési kilátásokra is kedvező hatással lenne.

Gyengébb beruházási számok


Beruházási arányuk azonban leesett az elmúlt években: 2015-ben már csak 40 százalék volt a részesedésük a külföldieknek, miközben korábban tartósan 50 körül mozgott. A beruházások értékében nem látunk visszaesést, a nominális szinten maradás azonban kevés volt ahhoz, hogy megőrizzék helyüket a nemzetgazdaságban.

Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak


Miközben jó hír, hogy a magyar vállalatok növelték beruházásaikat - amiben szerepet játszott a Növekedési Hitelprogram -, addig a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait és tőkevonzó képességét tekintve figyelmeztető jel, hogy a külföldi cégek hazai leányai nem tettek így. Az adatok értelmezésekor érdemes figyelembe venni, hogy ez volt az az időszak, amikor az NHP első szakaszában a kkv-k körében kezdett el felpörögni a hitelezés növekedése, miközben a nagyvállalati beruházások még várattak magukra. Elképzelhető, hogy a következő évi adatok már kedvezőbb képet mutatnak a külföldi cégek beruházási aktivitásáról. Szintén közrejátszhat a külföldi cégek alacsonyabb beruházásában, hogy a korábbi időszak nagy feldolgozóipari beruházásai csillapodtak, különösen a domináns járműgyártás területén volt ez egy olyan év, amikor a korábbi óriásberuházások kapacitásfeltöltése zajlott. A következő években kiegyensúlyozottabb lehet a növekedés, ugyanis "a csőben van" több nagy külföldi beruházás.

Németből van a legtöbb


Magyarországon német, osztrák és amerikai vállalatból van a legtöbb. Ugyan a németországi leányvállalatok száma 3250-ről 2930-ra csökkent egy év alatt, arányuk továbbra is 17 százalékos az összes közül, ezzel a leginkább dominánsak a magyar gazdaságban. Az osztrák vállalatok aránya 15,3 százalékos, míg az amerikaiaké 9,1 százalékos.

Hasonló a helyzet, ha árbevétel alapján állítunk sorrendet. A német cégek 13 905 milliárd forintos bevételt értek el, ezzel 30,4 százalékos arányt hasítanak ki az összes bevételből. A második helyen az amerikaiak állnak, 8 152 milliárddal, míg az osztrákok már jelentősen lemaradva, 3 448 milliárddal követik őket. Az első tíz ország 12 ezer céget működtet az országban, ami 70 százalékos részesedést jelent. A top tíz 38 ezer milliárdos árbevétele még ennél is nagyobb koncentrációt jelent, 83 százaléka az egésznek.

A vállalatok számukat tekintve leginkább a nagykereskedelem, az ingatlanügyletek, valamint a kiskereskedelemben ágazatokban meghatározóak.

A legnagyobb árbevétel ugyanakkor nem itt keletkezik, hanem egy olyan ágazatban, ahol nincs is annyira sok külföldi vállalat az országban. Ez pedig a közúti járművek gyártása: 2015-ben itt 7 787 milliárd fontos bevételt láthattunk, amiben kulcsszerepe van a Magyarországon működő nagy autóipar vállalatoknak.

Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak


A járműgyártás az elmúlt évtized nagy autóipari beruházásainak hatására tört az élre, 2008-2009-ben még csak a 4-5. helyen állt. A járműgyártó cégek az összes árbevételből 17 százalékot hasítottak ki 2015-ben, felülmúlva a nagykereskedelem 14 százalékát. Ezeket az ágazatokat követi a kiskereskedelem, valamint az elektronika. Darabszámát tekintve az elektronika sem emelkedik ki, így itt is erős koncentrációról lehet beszélni, a nagy multik uralják a piacot.

Sokan szidják őket, pedig rengeteget köszönhet Magyarország a külföldi multiknak


Az autóiparban foglalkoztatták a legtöbb dolgozót, 78 ezret abban az évben, második helyen pedig a kiskereskedelem állt, 74 ezerrel, amelytől a harmadik helyen álló nagykereskedelem már jelentősen elmaradt a 45 ezer dolgozójával.

Hogy teljesítünk külföldön?

A hazai irányítású külföldön működő vállalatok száma nem tudott érdemben növekedni: 2015-ben 178 ilyenről tudott a KSH, ami minimális növekedés a 2014-es 176-hoz képest. Ráadásul a 3 875 milliárd forintos árbevétel komoly csökkenés a megelőző évi 4 565-höz képest. A hivatal 2010-ben 167 külföldön működő hazai cégről számot be, 3 290 milliárdos árbevétel mellett. Összességében a külföldön működő magyar leányvállalatok képesek növekedni a bevételt tekintve, ugyanakkor a számok azt is jelzik, hogy az elmúlt években nem sok magyar vállalatnak sikerült ilyen céget létrehoznia.Címlapkép forrása: Kisbenedek Attila / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium