Sokan sírnak, miközben telt házzal dübörög a Balaton - Utánajártunk az igazságnak

2017. augusztus 12. 08:00    
nyomtatás
 
Hetek óta - kisebb megszakításokkal - szinte elviselhetetlen kánikula uralkodik Magyarországon, ami a turisztikai szereplőknek kifejezetten kedvez. Folyamatos teltház van a Balaton északi partjának vendéglátósainál és kereskedőinél, a déli part egyik legnépszerűbb városa, Siófok pedig a tavalyi nyárhoz képest 7%-kal több idegenforgalmi adót (ifa) szedett be eddig. A helyi vállalkozóknak ennek ellenére még bőven ki kell tolniuk a szezont, ha nyereséges üzletet akarnak.


Tavaly a kiemelkedő nyári szezon és a megszokottnál erősebb szeptember egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy 2015-höz képest újabb rekordévvel zárt a belföldi turizmus. Az idei balatoni vendégforgalomra már biztosan nem lehet panasz: településtől függően várhatóan 2-10%-os emelkedés várható - nyilatkozta nemrég Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke az M1-nek. Ez egyben azt is jelenti, hogy idén rekordnyereséget könyvelhetnek el a helyi vállalkozók? És mi a helyzet hazánk másik népszerű idegenforgalmi központjával, Budapesttel? Turisztikai szereplőket kérdeztünk.

Nagy forgalom = nagy nyereség?


Az utóbbi hetekben jellemző tartós kánikula kiemelkedő vendégforgalmat hozott a balatoni vendéglátósoknak és kereskedőknek, az északi parton - például Balatonfüreden vagy Balatonalmádiban - hetek óta teltház van

- mondta a Portfolio-nak Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete (KISOSZ) Veszprém megyei elnöke.

Ennek ellenére csak ezüstérmesre értékeli az idei szezont: bár a magas forgalomnak köszönhetően a bevételek is szépen gyarapodnak, ez egyáltalán nem garantálja a jövedelmezőséget. Ennek a fő oka, hogy a vállalkozók költségei (például munkabérek, rezsiköltségek, nyersanyagok ára) is jelentősen emelkedtek az utóbbi időszakban.


"Korábban úgy számoltak a helyi vállalkozók, hogy július végéig kitermelik a költségeket, utána pedig jön a haszon, mára azonban inkább augusztus 20. környékére tolódik ez a dátum" - tette hozzá az elnök, aki szerint az augusztus 20-ai hétvége is erős lesz annak ellenére, hogy idén csak két napos, hiszen a legtöbben egyfajta nyárbúcsúztató hétvégeként tekintenek rá, amit ki kell használni.

Sokan sírnak, miközben telt házzal dübörög a Balaton - Utánajártunk az igazságnak

Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon (Forrás: Varga György, MTI)

Már nem augusztusban ér véget a szezon


Siófok évek óta a legnépszerűbb magyarországi nyaralóhelyek közé tartozik, a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület szerint itt is kifejezetten erős volt az idei szezon: a település a tavalyi nyárhoz képest 7%-kal több idegenforgalmi adót (ifa) szedett be. A legforgalmasabb időszak a Balaton Sound ideje volt július második hetében, illetve a nyár legforróbb heteiben - július második felében, augusztus elején - szintén teltház volt. A szervezet szerint hasonlóan pozitívak a kilátások az augusztus 20-ai hétvégére, hiszen Siófokon mindig az augusztus a legforgalmasabb hónap.

Sokak fejében az augusztus 20-ai dátum él, mint a nyári szezon vége, de az utóbbi években a Balaton körüli településeken kiemelt cél az őszi szezon kialakítása. Ekkor már kevésbé a szórakozásról és a strandolásról szól az itt tartózkodás, inkább a nyugalom és a pihenés kerül középpontba.


Az utazóközönség is más ilyenkor: a gyerekeknek elkezdődik az iskola, így családok helyett főleg idősebbek és a párok érkeznek. Tavaly ősz elején nagyon jó idő volt, és ez látszott a számokon is, szeptember végéig húzódott a szezon a Balatonon, és a helyi szereplők reménykednek, hogy ez idén is így lesz.

Mi a helyzet Budapesten?


A KSH adatai szerint 2016. január és december között végig dinamikus növekedést produkált a budapesti turistaforgalom, és év végére átlépte a 9 milliós küszöböt. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi vendégéjszakák több mint egyharmadát, a külföldi vendégéjszakák közel kétharmadát Budapest adta.

A világ szállodaipari tevékenységeit vizsgáló STR európai piackutatási adataiban Budapest idén júniusban dobogós helyen végzett:

35 város közül itt volt a harmadik legnagyobb a növekedés, pedig a nyár első hónapjában még semmilyen kiemelkedő esemény nem indokolta ezt, így bízhatunk abban, hogy tartós lesz a növekedés

- véli Bogár Zoltán, a Danubius Hotels Group központi üzletfejlesztési igazgatója. A szállodaláncnál tapasztalható növekedés még a piaci átlagnál is magasabb volt már júniusban is, júliusban pedig - többek között a FINA vizes világbajnokságnak köszönhetően is - rekordhónapot zárt.

A vizes vébé miatt már jó előre erős nyarat jósoltak a magyar fővárosnak: az esemény kezdete előtt két héttel, június végén tavalyhoz képest 70 százalékkal volt magasabb a foglalások száma a Szallas.hu adatai szerint.

Összességében 20%-kal volt több foglalás (az oldal által közvetített), mint a tavalyi évben, a legerősebb nap pedig július 15-e volt (július 14-én kezdődött a vébé), erre a napra érkezett a legtöbb foglalás Budapestre.


Az augusztusi foglalások alapján a tavalyi évhez hasonlóan a második legforgalmasabb időszak augusztusban az augusztus 20-ai hétvége lesz. Úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja az embereket, hogy ezúttal nem lesz hosszú hétvége, a legtöbb szálloda teltházas, a fővárosban és Balaton-parti városokban egyaránt.

Címlapkép forrása: Varga György, MTI

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium