Előfizetői tartalom

Spanyolország bukását már nem bírná el az eurózóna

Portfolio
Ha mentőcsomag kell a spanyoloknak és a portugáloknak, akkor az írekkel együtt csaknem el is fogyna az eurózóna erre szánt pénzügyi kerete. Államháztartásuk jövő évi finanszírozási igénye a lejáró adósságokkal a GDP ötödét teszi ki, a teljes spanyol államadósság nominálisan ötszöröse az írnek és a portugálnak, ami jól mutatja, hogy az adósságválság következő potenciális "áldozatai" jóval nagyobb falatnak bizonyulhatnak. Bár szinte mindennap elhangzik spanyol és portugál gazdaságpolitikai döntéshozók szájából, hogy országuknak nincs szükségük külső pénzügyi segítségre, a görög és ír sztori ismerői tudják, hogy azokban az esetekben is hasonló nyilatkozatokkal kezdődött a mentőcsomaghoz vezető út.

Nem tudta tartósan lehűteni a kedélyeket a vasárnapi hír, hogy Írország bejelentkezett az eurózóna mentőcsomagjáért. A piaci szereplők ugyanis stabilitása. A kormányzati kommunikációk ellenére attól tartanak, a következő mentőövért folyamodó Portugália és Spanyolország lesz. A spanyol "falat" pedig megrengetheti az egész valutaövezet stabilitását. "Mi nem vagyunk...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés