Előfizetői tartalom

Szaporodnak a vészjelzések a világ második legnagyobb gazdaságában

Portfolio
Bár az idei első félévben a vártnál jobban teljesített a kínai gazdaság, mégsem beszélhetünk trendfordulóról, jövőre ugyanis tovább lassulhat az ázsiai óriásgazdaság - állapítja meg friss helyzetértékelésében a Commerzbank. Elemzésük lényege, hogy a mintegy 150 ezer cégből álló állami vállalati kör egyre súlyosabb gazdasági és pénzügyi problémákat "rejt", de mivel a kínai vezetés a gazdasági növekedést mindenáron gyorsan akarja tartani, így ezeket az állami cégeket még tovább terheli a problémákkal, de mindez idővel vissza fog ütni. Közben az ingatlanbuborék szándékos hűtése olyannyira jól sikerült, hogy immár hónapok óta nincs áremelkedés az újlakások piacán, és ez, illetve az állami vállalatok egyébként is problémás helyzete együtt akár lavinát is elindíthat a gazdaság széles rétegeiben.

Az idei első félév a vártnál jobban sikerült a kínai GDP-t tekintve, hiszen 6,9%-os volt az átlagos növekedés és a második negyedévben még határozott gyorsulás is megfigyelhető volt (1,7%-os egyedéves alapú bővülés), főleg az ingatlan beruházások miatt. Ezek miatt egyébként a Commerzbank 6,5%-ról 6,7%-ra emelte az idei évi átlagos GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés