Előfizetői tartalom

Szegénység: a világ leszerepelt, de Magyarország sem lehet büszke

Portfolio
A jövedelmi egyenlőtlenségek továbbra is rekordmagasságban vannak sok OECD-országban - derül ki a szervezet legújabb elemzéséből. A válságot követő kilábalásból a magasabb jövedelmű háztartások nagyobbat profitáltak, a makacsul magas munkanélküliség és a bérek visszafogott növekedési üteme ugyanis jelentősen visszafogta az alacsonyabb keresetűek helyzetének javulását. A szélesedő jövedelmi szakadék számos esetben az állami újraelosztási rendszer kudarcából fakadt: 2010-2014 között például az összes OECD-országból Magyarországon szorult vissza leginkább az állam jövedelem-újraelosztásban betöltött szerepe, ami így az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezetett.

A jelentős, és a jelek szerint egyre növekvő jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek napjaink egyik legfontosabb világgazdasági problémája. Egyrészt, mivel az egyébként is gyengélkedő világgazdaság potenciális növekedését még jobban visszafogja, másrészt egyre nagyobb politikai kockázatokat hordoz magával, elég csak a júniusi brit referendumra gondolni. Az OECD legfrissebb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés