Előfizetői tartalom

Szexista törvények, amelyekről nem hiszed el, hogy még mindig léteznek

Portfolio
Bár az elmúlt évtizedekben sok országban jelentős előrelépés történt a női egyenjogúság tekintetében, még mindig van hova fejlődni. A Világbank 2016-os tanulmánya szerint minél nagyobb egy országban a nemek közti egyenlőtlenség mértéke, a fiúkhoz képest annál kevesebb lány jár iskolába, emiatt kevesebben dolgoznak, illetve akik munkába állnak, azok kevesebbet keresnek, mint férfi társaik, jelentős veszteséget okozva ezzel a gazdaságnak. Bizonyos esetekben azonban sokkal súlyosabb dologról van szó, mint egyszerű fizetésbeli különbségek: íme nyolc olyan törvény, ami a nyugati értékrend alapján megbotránkoztató módon diszkriminálja a nőket.

1. Tiltott szakmákA Világbank elemzése megállapította, hogy a vizsgált 173 országból 100-ban korlátozva van a nők munkavállalása, azaz nem választhatnak maguknak szabadon szakmát. Több volt szovjet tagköztársaságban, így például Oroszországban és Fehéroroszországban a nők nem dolgozhatnak mezőgazdasági gépekkel, nem vezethetnek buldózereket, illetve a csatornarendszer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés