Szorul a hurok? - Vizsgálat alá vonták Trump közeli emberét

2017. május 19. 22:32    
nyomtatás
 
A Fehér Ház egyik magasrangú tanácsadóját bevonták abba a vizsgálatba, ami Donald Trump kampánycsapata és az oroszok közötti összejátszásokat kutatja és a személy közel áll az elnökhöz is - ezt a fontos fejleményt közölte névtelen forrására hivatkozva péntek este a Washington Post.


Ezzel párhuzamosan a New York Times abból az írásos feljegyzésből idézett, amit valaki a múlt heti fehér házi orosz külügyminiszteri látogatásról készített. Eszerint maga Trump árulta el az oroszoknak: azért rúgta ki egy nappal korábban az FBI igazgatóját, mert már kellemetlen volt neki az, hogy James Comey az orosz szálat vizsgálja, túl nagy nyomást helyezett ez rá, éppen az orosz látogatás közeledtével.

A Reuters megjegyzi, hogy Trump már egy mútl heti televíziós nyilatkozatában is utalt rá homályosan, hogy az addigi hivatalos magyarázattal szemben azért rúgta ki az FBI igazgatóját, mert kellemetlen volt neki, hogy az oroszokkal való együttműködést firtató vizsgálat. A kirúgás azonban akár alapot is adhat arra, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása miatt később Trumpot is megvádolják (akár az elnök elmozdítására szolgáló eljárás keretében).

Tegnap egyébként megkezdte munkáját az a különleges, széleskörű vizsgálati jogkörrel felhatalmazott ügyész, aki éppen a Trump kampánycsapata és az oroszok közötti esetleges összejátszásokat és bármilyen egyéb külföldi beavatkozási kísérletet vizsgálni hivatott.

A péntek esti két kellemetlen amerikai lapértesülés éppen akkor jelent meg, amikor Trump első hivatalos külföldi útjára indult. Ez egyébként amerikai elnökhöz képest példátlan módon Szaúd-Arábiában kezdődik, amellyel igyekezhet ellensúlyozni azt a kemény retorikát, amelyet a választási kampányban és az év eleji beutazási tilalom kapcsán is a muzulmánokkal szemben alkalmazott. A szaúdi látogatás után Trump Izraelbe is ellátogat, majd a pápát is felkeresi a Vatikánban, onnan pedig Brüsszelbe repül a NATO csúcstalálkozójára, végül 8 napos külföldi útja utolsó állomásaként a G7 csúcsra visszarepül az Olaszország déli részére, Szicíliába.

Címlapkép forrása: AFP Fotó Saul Loeb

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium