Több döntést is hoznak Matolcsyék holnap

2017. június 19. 13:40  english version   
nyomtatás
 
Végre egy monetáris tanácsülés, aminek van valami kis tétje - sóhajthatnak fel a magyar tőkepiaci unalomba elmerülő piaci elemzők. Na nem mintha óriási változásokra számítna bárki is a hazai monetáris politikában: egyszerűen arról van szó, hogy háromhavonta több ügyről döntenek az MNB döntéshozó testületében a megszokottnál.


A holnapi ülés is ilyen lesz. A szinte teljesen érdektelen kamatdöntés mellett az igazi érdekességet az hordozza, hogy a jegybank a három hónapos betétállomány további leépítésével tovább szoríthatja ki a bankközi piacra a likviditást. Emellett azt is érdeklődve várhatjuk, hogy a friss Inflációs jelentésben milyen inflációs és GDP-előrejelzést tesz közzé a jegybank.

Kezdjük azért a hagyományoknak megfelelően a kamatdöntéssel: a piaci elemzők szerint természetesen a jegybank a keddi ülésen változatlanul 0,9%-on hagyja az (egyre kevésbé) irányadó kamatát. Az érveket az elmúlt hónapokban már megszokhattuk: az elmúlt egy hónapban sem történt semmi olyasmi, amitől az MNB-nek módosítania kellene azon rendkívül erős elköteleződésén, hogy az irányadó kamatot nagyon sokáig a jelenlegi szinten tartja.

Több döntést is hoznak Matolcsyék holnap


Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője így foglalja össze a fejleményeket:

"Az elmúlt hetekben beérkező új adatok és piaci fejlemények alapján nem látunk okot arra, hogy a monetáris tanács módosítsa a korábbi hónapokban is változatlan álláspontját. Az első negyedéves GDP adatot követő havi statisztikák megerősítették, hogy a növekedési ütem vártnál nagyobb gyorsulását egyelőre nem okoz túlzott inflációs nyomást, így a belső fundamentumok alapján a jegybank rövid távon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására. A külső környezet is támogató maradt: a feltörekvő piacok megítélése a Fed kamatemelése ellenére alapvetően kedvező, az EKB az idén várhatóan még nem emel kamatot, a forint árfolyama stabil, és a piaci rövid kamatok is az MNB elképzeléseinek megfelelően alakulnak."

Így aztán nem csoda, ha a Portfolio által megkérdezett elemzők egyöntetűen hosszú ideig változatlan alapkamattal számolnak. Nem csak idén, jövőre sem lesz kamatemelés, az előrejelzések konszenzusa szerint 2019 évére várható az első szigorítás. Tegyük hozzá: az első negyedévben az elemzők még inkább 2018 végére várták a szakértők az első kamatemelést, vagyis a refláció elmaradása miatt egyre távolabbra tolódnak a várakozások.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy középtávra előretekintve, az MNB monetáris politikájának az egyik legfontosabb befolyásolója az Európai Központi Bank lesz. Egészen addig, amíg az EKB lazító üzemmódban van, az MNB sem fog valószínűleg változtatni a "galamb" álláspontján.

Több döntést is hoznak Matolcsyék holnap


Érdekesebb kérdés, hogy mennyi pénzt szorít ki a jegybanki betétből a jegybank az elhelyezési korlát további csökkentésével. Afelől nincs kétsége a piacnak, hogy a negyedévente esedékes felülvizsgálat újabb lépést hoz. Módos Dániel, az OTP elemzője azt várja, hogy az 500 milliárd forintos befogadási korlátot 300 milliárd forintra húzza le az MNB, ez egyébként a Reuters elemzői felmérésének a konszenzusa is. Szentiványi Nóra, a JP Morgan londoni elemzője szerint ennél is merészebb lehet a jegybank, és 250 milliárd forintra felezi le a befogadási limitet.

Az Inflációs jelentés teljes egészében csütörtökön jelenik meg, de a két legfontosabb, a gazdasági növekedésre, illetve az inflációra vonatkozó prognózist kedden a kamatdöntés után közli az MNB. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy az első negyedévi erős GDP-bővülés, illetve az inflációs gyorsulás elmaradása mennyire hagy nyomot a prognózison. A legvalószínűbb, hogy a GDP-növekedést változatlanul hagyja, vagy kissé felfelé módosítja, az inflációs prognózist pedig kissé lefelé húzza a jegybank.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium