Előfizetői tartalom

Tovább gyömöszöli a pénzt a jegybank a bankokba

Portfolio
Ma megtartotta 2017. második negyedévének második három hónapos betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank a benyújtott 406 milliárd forint banki ajánlatból 175 milliárd forintot fogadott el, amivel 725 milliárd forintról 575 milliárd forintra csökkent a három hónapos betéti állomány. Az MNB 2017. március 28-i döntése értelmében 2017 második negyedévének végére 500 milliárd forintra mérséklődik a három hónapos eszköz állománya.

A jegybanki tender mai eredményei illeszkednek az előre meghirdetett politikához: az MNB a mérlegéből fokozatosan szorítja ki az oda kicsapódó bankrendszeri többletlikviditást. Ez a likviditás a bankközi piacon a hozamokra helyez nyomást, mára tulajdonképpen ez az egyik legfontosabb monetáris politikai eszköz a kamatszint befolyásolásához. A folyamat jó eséllyel az év közepén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés