Előfizetői tartalom

Tovább javíthat Magyarország osztályzatán az S&P

Ligeti Imre, MNB
A Standard&Poor's márciusban újabb pozitív döntést hozhat Magyarország hitelminősítésével kapcsolatban, így cikksorozatunk harmadik részében ennek a hitelminősítőnek lépéseivel foglalkozunk. Az S&P Magyarország hitelminősítését legutóbb tavaly szeptemberben vizsgálta felül. Bár ekkor nem módosított az ország "BB+" besorolásán és stabil kilátásán, a közleményben található információk az intézet hitelminősítési módszertana alapján abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország külső sérülékenységének csökkenése akár már idén felminősítést érhet. Becslésünk szerint az S&P az elmúlt másfél évben lekövette a módszertana által javasolt felminősítést. A kulcsváltozók az S&P számításai szerint érdemben javultak és Magyarország befektetési kategóriába való visszakerülését a legnagyobb eséllyel a külső egyensúlyi profil részben már megvalósult, illetve további javulása válthatja ki 2016 során.

A fundamentális folyamatok, a hitelminősítők közelmúltban meghozott döntései, valamint a piaci mutatók mind abba az irányba mutatnak, hogy Magyarország hitelminősítése már idén visszakerülhet a befektetésre ajánlott kategóriába. Éppen ezért a jegybank egy szakmai cikksorozat keretében foglalkozik a három domináns hitelminősítő intézet döntéseivel, a felminősítés lehetséges...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés