Előfizetői tartalom

Trükkök százai: nincs egyedül Magyarország

Portfolio
Az adósságválság közepette mindennél fontosabb célkitűzéssé vált a kormányok számára a költségvetési hiány és államadósság csökkentése. Az országok pedig az ilyen kiélezett időszakokban előszeretettel nyúlnak a költségvetési trükkökhöz, kreatív megoldásokhoz, és javítják a büdzsé egyenlegét látszólag, a későbbi évek kedvezőtlen hatásait viszont nem veszik figyelembe. Vagyis fiskális illúzióba ringatják magukat. Ezeknek a fiskális trükköknek és cseleknek a tárházát mutatja be az IMF nemrégiben megjelent tanulmánya, amely Magyarország számára is nagyon aktuális üzeneteket hordoz.

A költségvetési hiány csökkentésére törekvő kormányok sokszor kísérletet tesznek arra, hogy a fájdalmas kiadáscsökkentéseket, illetve adóemeléseket elszámolási "trükkökkel" helyettesítsék, amelyek csak látszólag javítják a büdzsé egyenlegét. Ideális elszámolási szabványok mellett ez lehetetlen lenne, azonban a valóság engedékenyebbek az elszámolási rendszerek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés