Újabb győzelmet aratott Magyarország az adósság felett

2017. február 17. 08:35  english version   
nyomtatás
 
Az előzetes adatok szerint tavaly év végére 73,9 százalékra csökkent az államháztartás bruttó, konszolidált adóssága a GDP arányában - derül ki az MNB péntek reggel megjelent adataiból. Ezzel talán a vártnál egy hajszállal magasabb adatot közölt a jegybank, de ezt még jó eséllyel lefelé fogják módosítani a későbbi felülvizsgálatok során.


A 2015-ös 74,7 százalék után 73,9 százalékra csökkent az államháztartás bruttó adóssága a GDP arányában - közölte az MNB pénteken. Ezzel teljesült a magyar adósságszabály és az Európai Unió úgynevezett egyhuszados szabálya is. Ugyanakkor ha hozzátesszük, hogy Varga Mihály tavaly év végén 73-74 százalékos értékről beszélt, akkor talán egy pici csalódás, hogy ennek a felső szélénél alakult az adósság az első adatok szerint.

Újabb győzelmet aratott Magyarország az adósság felett


Az adósságráta úgy teljesült, hogy az állam bruttó adósságának összege 25 922 milliárd forint volt, ami 520 milliárdos emelkedést jelentett 2015-höz képest. Ezt azonban ellensúlyozta a GDP összegének nagyobb ütemű növekedése. Vagyis az végül nem valósult meg, amiről Orbán Viktor távlati célként beszélt 2016-ban, hogy az adósság nominális összege is csökkenjen. Az év utolsó hónapjaiban még úgy nézett ki, hogy lehet erre esély, végül azonban valószínűleg a decemberi nagy költségvetési pénzszórás akadályozta ezt meg.

Újabb győzelmet aratott Magyarország az adósság felett


Azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy az első becslés általában nem megbízható, nem lenne meglepő, ha a későbbiekben ezt a számot akár jelentősen lefelé módosítanák, legalábbis a korábbi évek tapasztalatai ezt mutatták. Tavaly például először 75,3 százalékos értéket közölt a jegybank, majd ez csökkent végül 74,7 százalékra 2015-öt illetően.

Az MNB pénzügyi számlákról szóló statisztikája szerint az államháztartás finanszírozási képessége a negyedik negyedévben mínusz 705 milliárd forintot tett ki, míg a négy negyedéves adat mínusz 444 milliárdot jelentett. Ez jól jelzi, mekkora költekezés volt az év végén. Még jobban érzékelteti a helyzetet az, hogy a negyedéves GDP-hez viszonyítva az év utolsó három hónapjában 7,3% volt a deficit.

Ennek fedezetét a korábbi negyedévek többletet biztosította. Így az év egészére 1,3%-os deficit adódik, ami kedvezőbb a kormány 2 százalékos várakozásánál.

Újabb győzelmet aratott Magyarország az adósság felett


Eközben a háztartások finanszírozási képessége az év végén 522 milliárd forint volt, az utolsó négy negyedévben pedig 1574 milliárd forintot tett ki. Ezzel az egész évben a GDP 4,5%-ának megfelelő finanszírozási képességgel bírtak a háztartások.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium