Előfizetői tartalom

Visszanyerni az egyensúlyt: Hol tartunk most?

Csáfordi Zsolt, Erasmus University Rotterdam
|
Az elmúlt évek egyik legfontosabb sikere, hogy Magyarország külső egyensúlyi mutatói a válság óta eltelt években jelentősen javultak, ami a folyó fizetési mérleg masszív többletében és a külső adósságráták jelentős csökkenésében is tükröződött. A bruttó, rövid lejáratú külső adósság mintegy 30 százalékkal mérséklődött a 2011 és 2013 közötti időszakban, tehát e mutató alapján is számottevően csökkent az ország sérülékenysége. Előrejelzéseink alapján a folyó fizetési mérleg többletéből eredően a következő években is a külföldi hitelek visszafizetése várható, ami a külső adósság további csökkenését vetíti előre és vélhetően magával hozza a rövid külső adósság további mérséklődését is.

Nem tartozunk a törékeny ötök közé. A feltörekvő országokat sújtó piaci turbulenciák hírére az elmúlt hetekben a gazdasági témák iránti érdeklődők többsége felkapta a fejét. Az amerikai jegybank likviditásbővítő programjának fokozatos szűkítése (közkeletű nevén a "tapering") a decemberi bejelentés utáni, kezdetben visszafogott hatásokat követően január közepén...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés