Ingatlan

Budapest kezd visszakerülni a térképre

Csűrös Csanád, Cannes
Óvatosak, de határozottan optimisták a magyar ingatlanfejlesztők. Budapest kezd visszatérni a nemzetközi befektetők térképére, amit minden bizonnyal erősít a tény, hogy a magyar fővárosnak hosszú évek után újra önálló standja van a világ első számú ingatlanos eseményén. Tudósítás a MIPIM-ről, Cannes-ból.
Hosszú évek után újra van saját standja Budapestnek a világ legfontosabb ingatlanpiaci kiállításán, a MIPIM-en. Ezzel Budapest legalább részben visszakerült a befektetői térképre, hiszen a kiállításon hagyományosan mindegyik jelentős közép-európai nagyvárosnak saját standja van. A stand egy hármas együttműködés végeredménye: a Fővárosi Önkormányzat, a HIPA (Hungarian Investment Promotion Agency, Nemzeti Befektetési Ügynökség) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) közösen állítottak ki Cannes-ban a Budapest márkanév alatt.

A magyar főváros még biztosan nem tart ott a befektetői figyelem megszerzésében mint Varsó, de a magyar ingatlanpiaccal kapcsolatos befektetői hangulat jól érzékelhetően sokat javult az elmúlt időszakban, ez Cannes-ban is tapasztalható.

A budapesti standon megrendezett ingatlanfejlesztői panelbeszélgetés résztvevői is határozott optimizmussal beszéltek a piac jelenlegi állapotáról. A fejlesztők kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy amennyiben valamilyen erős külső sokk nem befolyásolja a piacot, úgy a következő néhány évben szép fejlődésnek lehetünk tanúi Budapesten mind a hozamokat, mind a bérleti díjakat tekintve. Az optimizmus ugyanakkor egyértelműen óvatossággal párosul, amit nem is titkolnak a piaci szereplők. Berki János, a Futureal projektigazgatója elmondta, hogy a válság emlékei élénken élnek még az ingatlanfejlesztőkben, ezért új projekteket csak konzervatívan, nagy előkészítés mellett indítanak el.

Budapest kezd visszakerülni a térképre
A befektetési és a finanszírozási területen is mindenki pozitív fejleményekről számolt be. Kibédi Varga Lóránt, a CBRE magyarországi ügyvezetője szerint a befektetői érdeklődés komolyan megnövekedett a budapesti piac iránt. Érdekes fejleményként kiemelte, hogy történik mindez annak ellenére, hogy a magyar piac hagyományosan domináns vevői, a német ingatlanalapok továbbra sem tértek vissza érdemben Budapestre. Vagyis helyettük megjelentek más nemzetközi befektetők, ill. sokkal aktívabbak lettek a hazai ingatlanalapok is. A CBRE ügyvezetője szerint a budapesti prémium hozamszintek a megnövekedett befektetői keresletnek köszönhetően csökkenni fognak és a német ingatlanalapok megjelenése nélkül is 7 százalék alá fognak kúszni.

Radnóty Zoltán, a HB Reavis magyarországi vezetője kiemelte, hogy az elmúlt időszakban nagyon komoly javulás volt érzékelhető a finanszírozási környezetben. A bankok sokkal nyitottabbak az új fejlesztésekkel kapcsolatban, jobb feltételekkel tudnak ma finanszírozáshoz jutni a fejlesztők mint korábban.

Budapest kezd visszakerülni a térképre
Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. tulajdonosa a lakáspiaccal kapcsolatban elmondta, hogy a budapesti lakásárak továbbra is jóval alacsonyabbak a más közép-európai fővárosokban tapasztalt árszinteknél, amiből az következik, hogy komoly felértékelődési potenciál előtt állunk. Ezt erősíti szerinte, hogy az elmúlt hónapokban nagyon erős keresletnövekedést tapasztalhattunk.

MIPIM A globális ingatlanpiac keresztmetszetének számító MIPIM idén közel 2500 kiállítóval és 89 ország részvételével került megrendezésre. A szokásos cannes-i napsütéshez képest igen borongós időben, de rendületlenül nagy számban gyűltek össze az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői a cannes-i filfesztiválnak is helyet adó Palais des Festivals-ban, és a pálmafás Croisette-n. Idén közel 24 ezer látogató és 4500 befektető jött el a kiállításra a világ minden tájáról. 2016-ban több mint ezer projekt mutatkozott be Cannes-ban.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
B_RKL20201208001 (1)