Ingatlan

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

Portfolio
Ahogy mondani szokták, egy ingatlan értékének meghatározásakor a három legfontosabb tényező a lokáció, lokáció, lokáció. Az irodapiac esetében a legdrágább ingatlanok jó megközelítéssel és magas színvonalú szolgáltatási környezettel rendelkeznek. Ennek fényében nem meglepő, hogy a legmagasabb bérleti díjakkal az V. kerületben találkozhatunk, ahol mindez rendelkezésre áll, ráadásul garantált a központi elhelyezkedés. Új sorozatunk a budapesti irodapiac szegmenseit mutatja be, másodikként a belvárost.

A sorozat első részét az alábbi linkre kattintva olvashatod:
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) nyolc alpiacra osztja a budapesti irodapiacot és ezen bontás alapján közli negyedéves statisztikáit. 2014-ban a teljes irodaállomány 11%-a koncentrálódott a CBD-ként (Central Business District) is emlegetett alpiacra. Bérbeadások tekintetében részesedéséhez mérten volt sikeres a belváros, itt realizálódott terület alapján a bérleti szerződések 9%-a. A kihasználatlanság 2013-hoz képest mintegy 4 százalékponttal csökkent és továbbra is valamivel alacsonyabb, mint Budapest egészére nézve.

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A 2014-ben átadásra került négy fővárosi irodaházból egy található a belvárosi alpiacon, az Eiffel Palace, így tavaly a belvárosi irodaállomány 14 500 négyzetméterrel bővült. Az összes újonnan átadott terület 21%-ra koncentrálódott így a belvárosra. A tavalyi év utolsó negyedévében itt zajlott le a bruttó bérbeadás 8%-a, összesen közel 9 500 négyzetméterre kötöttek szerződést, melynek legnagyobb része új bérleti szerződés volt, bár a megújítások aránya sem elhanyagolható.

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A budapesti irodatérképre nézve leolvasható, hogy a belvárosi alpiac (melynek területe megegyezik az V. kerületével) irodaházai általában a Bajcsy-Zsilinszky út - Kiskörút tengelyhez (mely a város egyik fő közlekedési útvonala) helyezkednek el közelebb. Ezen kívül a Kossuth tér és a Fővám tér (metróállomások) és a Széchenyi tér közelében találunk még néhány modern irodaházat. A kiváló lokációt persze meg is kell fizetni - az irodahaz.info adatbázisa alapján most bemutatunk néhányat a belváros munkaközpontjai közül.


Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A legújabb: Eiffel Palace

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
Tavaly márciusban adták át a Pesti Hírlap és a Zrínyi Nyomda egykori székházának helyt adó épületben az Eiffel Palace irodaházat. Az eredetileg 1893-ban átadott épületet a Horizon Development élesztette újjá a 2011-ben elindított rekonstrukcióval. A ház legnagyobb bérlője a PricewaterhouseCoopers, amely a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán álló 14 ezer négyzetméteres épület közel háromnegyedében bérel exkluzív irodaterületeket. A nyár legnagyobb vihart kavaró tranzakciójaként az MNB augusztusban 45,3 millió euróért megvásárolta az irodaházat - a piaci árnál drágábban, a budapesti irodapiacon tapasztaltnál alacsonyabb hozamszinten. Az Eiffel Palace egyébként a REsource Ingatlaninfó és az Irodaház.info közös Property Awards 2014 díjkiosztóján elnyerte az "Év Irodaháza" címet. A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan körül decemberben is láthattunk mozgolódást: a CBRE magyarországi leányvállalata jelentette be, hogy 2015 elején beköltözik a belvárosi luxusirodaházba.

A legdrágább: Akadémia Business Center


Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A legdrágább belvárosi irodaházat az Akadémia utcában találjuk, a Duna szomszédságában. A világörökségi védettséget élvező területen álló irodaházat két épületrész alkotja. A Duna-part felőli oldalon egy 1861-ben létesült épület áll, mely megőrizve eredeti homlokzatát, teljes felújításon és belső átalakításokon esett át. E régi rész - a szigorú műemlékvédelmi elvárások, előírások szerint - új épületrésszel egészült ki, mely funkcionális és műszaki kialakításában kor elvárásait követi. Az irodahaz.info oldalán található adatlapja szerint a bérleti díj 18,5 euró, melyhez 5,4 eurós üzemeltetési költség tárul, mindez havonta és négyzetméterenként. Az 13 000 négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező irodaház jelenleg 74%-os kihasználtsággal üzemel.

A legnagyobb: Bank Center


Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A prémium irodaház a Szabadság téren, a Magyar Nemzeti Bank és a belváros egyik legkedveltebb közterületének szomszédságában helyezkedik el és összesen 32 000 négyzetméter iroda és kereskedelmi területet foglal magába. Az 1996-ban átadott épület jelenleg 93%-os bérbeadottsággal üzemel. A Belváros egyik legismertebb irodaházában 16 - 22 eurós bérleti díjjal és 4,5 eurós üzemeltetési költséggel kell számolni. Ezért cserébe az épületben fitnesztermet, konferenciatermet, 475 férőhelyes mélygarázst, tisztítót, fodrászt, kozmetikust és autómosót is találunk.

A nagy átalakuló: Roosevelt 7/8 Irodaház


Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

Az eredetileg Spenótházként ismert épület 1972-ben készült el, az átépítésre pedig a 2000-es években került sor. 2006 óta üzemel jelenlegi külsejével, Roosevelt 7/8 Irodaházként. A Széchenyi tér régi nevére emlékeztető irodaházban is mélyen a zsebébe kell nyúlnia a bérlőknek, a havi és négyzetméterenkénti ráta 17 - 20 euró között mozog, amihez mintegy 3 eurós üzemeltetési költség társul. Az A kategóriás irodaház a leírás szerint minél széleskörűbb kényelmi szolgáltatásokat kíván biztosítani bérlőinek és ezeket az extra szolgáltatásokat egy hűségprogram keretében kiterjesztené az irodaház falain kívülre is. A 29 000 négyzetméteres bérbeadható területből jelenleg 2166 négyzetméter szabad, ami 7%-os kihasználatlanságot jelent.

A legközpontibb: City Center


Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A Bajcsy-Zsilinszky úton található irodaház nevéből már sejthető, hogy egy rendkívül központi elhelyezkedésű ingatlanról van szó. A három metróvonal állomásától is 2-3 percen belül megközelíthető irodaház a József Attila utca sarkán nyílt meg 1989-ben. A 8236 négyzetméternyi irodaterületből jelenleg 940 szabad, ami 11%-os üresedési rátát jelent. A bérleti díjak a lokációhoz képest viszonylag alacsonyan, 12,5-13,5 euró között mozognak, ami vélhetően annak a következménye, hogy a budapesti mércével mérve öreg irodaépületről van szó.


hirdetés
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1