Ingatlan

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Portfolio
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében is erős volt, az üresedési ráta egyetlen negyedév kivételével 2014 eleje óta folyamatosan csökken. Az idei év hátralévő részében azonban kétségkívül elindul az átadási boom, ami a jövő évben is folytatódhat, így várhatóan az üresedési ráta is emelkedésnek indul. Az idei első negyedévben a teljes állomány 18 ezer négyzetméterrel bővült - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.
Érdekel a hazai irodapiac helyzete? Kíváncsi vagy a legújabb folyamatokra? Csatlakozz az április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office konferenciához, ahol a szakma legnagyobb képviselői vitatják meg a piac legfontosabb kérdéseit.


2018 első negyedéve során két új irodaépület került átadásra, 18 280 négyzetméterrel növelve a budapesti modern irodaállomány méretét. A belvárosban befejeződött a 2630 négyzetméteres Markó Irodák 9 irodaház építése, illetve a Váci úti folyosón átadták a Váci Greens irodakomplexum új, 15 650 négyzetméteres D fázisát. Ezen felül a BRF nyilvántartásába még egy épület bekerült, mely a továbbiakban újra irodaházként funkcionál. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 446 110 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 781 660 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület valamint 664 450 négyzetméter saját tulajdonú iroda található.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

Az irodaállomány évente történő felülvizsgálata során 46 irodaház mérete változott és további 1 irodaház kikerült a modern iroda állományból, mivel nem felelt meg a BRF által felállított kritériumoknak.

Az üresedési ráta enyhén tovább csökkent; az első negyedév során 7,3 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Hasonlóan az előző negyedévekhez a legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda, ahol a teljes állomány üresedési rátája elérte a rekordalacsony 2,7 százalékot, míg a legmagasabb üresedési ráta (31,2 százalék) az agglomerációban mérhető.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.

A bruttó kereslet 2018 első negyedévében 91 100 négyzetmétert tett ki, ami 36 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új bérleti szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 59,4 százalékával, amit a szerződéshosszabbítások követtek 26,4 százalékkal. A bővülések részaránya 9,5 százalékot, az előbérleti szerződések 4,7 százalékot tettek ki ebben a negyedévben. A negyedév során saját tulajdonba vételt nem regisztráltak.

Őrült fordulat jöhet a hazai irodapiacon
Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető, a teljes volumen közel 36 százaléka. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Belváros és Bel-Buda részpiacai követik, 12- 12 százalék körüli részesedéssel a teljes keresleten belül.

A BRF összesen 139 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 655 négyzetméter volt. 24 szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre: 13 új bérlővel kötött megállapodást, 7 szerződéshosszabbítást, 2 előbérleti szerződést és 2 bővülést.

A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója új szerződéskötés volt, melyeket a Váci úti folyosón bonyolítottak le, ebből a legnagyobb szerződést 6950 négyzetméteren írták alá a V188 irodaházban. A legnagyobb hosszabbítást 4770 négyzetméteren kötötték a budaörsi Terrapark komplexumban, míg a legnagyobb előbérleti szerződést az EcoDome épületében írták alá 1240 négyzetméteren. A negyedév legnagyobb bővülése a MOM Park Towersben történt, 1100 négyzetméteren. A nettó abszorpció a negyedik negyedév során 37 425 négyzetmétert tett ki.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
logisztika-raktár - pakolás