Ingatlan

Öt éve még senki nem hallott róla, most felforgatja az egész ingatlanpiacot

Bár egyre többször halljuk és használjuk a proptech szót, sokan még mindig egy meglehetősen új kifejezésként tekintenek rá. Az ilyen témájú konferenciák közönségének soraiban meglehetősen kevesen vannak, akik már 5 éve is tudták, hogy mit is jelent a kifejezés. A proptech cégek száma azonban ma már világszerte meghaladja a 6 ezret, és az országok felében, mintegy 100 országban működik legalább egy, kimondottan a proptech-hez köthető cég.
Az, hogy technikai fejlődés volt, van és feltehetően lesz is, eléggé nyilvánvaló, így a proptech fogalmát az ingatlanpiachoz kapcsolódó technológiai megoldások mellett egyfajta új gondolkodásmód irányából érdemes megközelíteni. Vajon az ingatlanszektorban tevékenykedő cégek mely területeken gondolják fontosnak a technológiai újítások bevezetését? A különböző területeken működő proptech cégek számából úgy tűnik, hogy egyelőre főként az épületek üzemeltetésében érdekelt cégek számára fontos a technológia és az automatizáció.

James Dearsley, az Unissu társalapítójának kutatásából kiderül, hogy a proptech cégek fele épületüzemeltetési tevékenységekben érdekelt. A második helyen az ingatlanértékesítés területe áll, míg felhasználói oldalról nézve a költözés, a vásárlás vagy a bérlés területére egyelőre kevésbé szivárogtak be az új megoldások. A legkevésbé viszont az építőiparban van jelen a proptech, vagyis ebben az ágazatban terjednek leglassabban a rendelkezésre álló technológiai újdonságok.


James Dearsley

Co-Founder

Unissu

James is recognised as one of the leading thought leaders on the future of the real estate market. His role as the Co-Founder of Unissu, the global leader of PropTech data, information and resources, means he has an unrivalled perspective... Tovább »

Ami az ingatlanpiac ágazatok szerinti bontását illeti, a proptech cégek száma a kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó tevékenységekben a legmagasabb - lásd üzemeltetés -, míg a lakóingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások terén alacsonyabb a számuk.

Összességében viszont számos eszköz vagy felhasználási forma van, ahol a technológia és az ingatlanok találkoznak egymással, ezzel létrehozva a proptech világát. Ezek közül a legfontosabbak:
  • VR és AR,
  • robotika,
  • blockchain,
  • omnichannel,
  • okosépületek,
  • drónok,
  • 3D nyomtatás,
  • önvezető járművek

A különböző szektoroknál ugyan más a digitalizáció szintje, de bizonyos mértékben már mindenhol jelen van. Becslések szerint mostanra az ingatlanpiaci munkák közel felét lehetne automatizálni, így sokan a technológia adta előnyök mellett munkahelyek megszűnésével is számolnak.


Öt éve még senki nem hallott róla, most felforgatja az egész ingatlanpiacot
Részletekért kattints ide!
A rendezvény az üzemeltetési és vagyonkezelési piac, valamint a tervező és kivitelező szakemberek, a finanszírozók, a befektetők, a HR-szakértők, a PropTech megoldásokat fejlesztők és kínálók, a legújabb munkahelyi megoldásokat keresők és szállítók, a fejlesztők és a bérlőket képviselő cégek kihívásairól és lehetőségeiről szól, de minden terítékre kerül, amit az üzemeltetésről, fejlesztésekről, energiahatékonyságról, digitalizációról, innovációról tudni lehet.

Kell-e féltenünk a munkahelyeinket?

Az ingatlanszektorban az értékesítésben, az üzemeltetésben, az értékbecslésben vagy magában az építőiparban is átalakulásokat hozhat a technológia, a változás azonban feltehetően nem villámcsapásként fog lesújtani, hanem fokozatosan alakítja át a szektort.

Az értékbecslésben például a Portfolio konferenciáin megszólalt szakértők szerint a robotok miatt valóban megszűnhetnek munkahelyek, de ezzel párhuzamosan új munkakörök is létrejönnek. Az értékbecslői szakmában a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a robotok inkább segíteni, kiegészíteni fogják az értékbecslők munkáját, semmint kiváltani azt. A hatékonyság és az időhiány miatt azonban egyre nagyobb szükség van az automata technológiákra. Mivel nemcsak az adásvételek, hanem az értékbecslések száma is folyamatosan nő, elengedhetetlen a technológiai segítség, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség emberi munkára is.

Dános Pál, a KPMG igazgatója szerint az, hogy az emberi kontaktus ki legyen szűrve mindenféle tevékenységből, mindig felvet kérdéseket. Rengeteg olyan folyamat van, amelyet lehet és érdemes is automatizálni. Egy magyar proptech cég például egy szállodát automatizált, a reptereken pedig ma már megsértődnek, ha a helyszínen kérünk beszállókártyát. Sokan azonban még mindig idegenkednek az új megoldásoktól, így időbe telik egy új technológia bevezetése.


Dános Pál MAISz, MRICS

igazgató

KPMG

Pál 13 évig dolgozott a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál, mint várostervező építész.1991 óta -25 éve dolgozik az ingatlanpiacon, mint ingatlanértékelő és tanácsadó. Közben 5 évet töltött el, mint... Tovább »

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan rengeteg emberi idő és kapacitás szabadul fel, kérdés, hogy ezzel mihez fogunk kezdeni. Sok ember munkáját ki lehet váltani mesterséges intelligenciával, és akkor el kell indulnia egy társadalmi gondolkodásnak arról, hogy mihez kezdünk magunkkal. Ugyanakkor hiába van otthon mikró, és hiába tudunk minden ételt otthon elkészíteni, mégis járunk étterembe, odaülünk egy bárpulthoz beszélgetni, az emberi kapcsolatok a technológia fejlődésével sem fognak megszűnni, de az emberi tevékenység kicsit átrendeződik. Lehet, hogy a minőségre és a tevékenység humánoldalára jobban oda kell figyelni, és háttérbe szorul a mennyiség.

Proptech a valóságban

Noha az egyes ágazatokban eltérő mértékben van jelen a proptech, érdemes néhány gyakorlati példát is megnézni, hogy világosabb képet kaphassunk arról, milyen szerteágazó megoldásokat is értünk ezalatt.

Az üzemeltetésben például a munkaerőhiány kezelését a B+N Referencia Zrt. a robotikával próbálja megoldani, úgy, hogy takarítórobotok fejlesztésével orvosolja a takarítók hiányából keletkező problémákat, de az automatizáció a CPI Facility Management részlegénél is egyre jobban megjelenik.

A közelmúlt legfontosabb városfejlesztési áttörését jelentik az egyre több helyen megjelenő okosváros koncepciók, amelyek összekapcsolják a digitális és a fizikai valóságot. Ennek egyik példáját - a Budapest belvárosában a Vodafone Magyarország által telepített parkolórendszert - a smart city kapcsán már említettük, de technológiai oldalról a proptech kérdésével is szorosan összefügg. A rendszer lényege, hogy a sofőrök egy mobilalkalmazáson keresztül, térképen megjelenítve láthatják a közelben szabad parkolóhelyeket, csökkentve ezzel a felesleges parkolóhely-keresésből adódó károsanyag-kibocsátást és elvesztegetett időt.


Öt éve még senki nem hallott róla, most felforgatja az egész ingatlanpiacot
Részletekért kattints ide!
A Portfolio Future City 2019 konferencia a jövő városainak legfontosabb feladataival, lehetőségeivel, kockázataival foglalkozik, keresi a megoldásokat, a már bizonyított példákat, eszközöket, a kihívásokat és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak.


Szintén a smart cityvel összefüggésben kell megemlíteni a bevásárlóközpont-fejlesztések új hívószavát, az omnichannelt, ami például a Futureal fejlesztésében épülő Etele Plázában azt fogja jelenteni, hogy az épületben egy helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.

A proptech azonban az épületek tervezésekor is megjelenik. A tervezési és építési folyamatok összehangolásával, a BIM rendszer használatával és az ipar magasabb szintű digitalizációjával nemcsak gyorsabban és kevesebb költséggel készülhetnek el a különböző épületek, de a részletes tervezés és ellenőrzés azt is eredményezi, hogy kevesebb hibázási lehetőség marad a kivitelezés során, ami egyben a minőségben is megmutatkozhat. Ezt segíti például a Graphisoft által fejlesztett ARCHICAD szoftver is.


Öt éve még senki nem hallott róla, most felforgatja az egész ingatlanpiacot
Részletekért kattints ide!
A Portfolio Építőipar 2019 konferencián átfogóan tekintünk a szektort érintő legfontosabb kérdésekre és célzottan járjuk körbe a hazai építőipar számára égető kérdéseket. A legfontosabb szakmai szereplők, kivitelezők, tervezők, döntéshozók, érdekvédők, szabályozók, finanszírozók, fejlesztők, jogászok vitatják meg, az FM & Office konferenciával párhuzamosan, a szektor jelenét és jövőjét.


Az épületbe betervezett, majd beépített szenzorok az energiafelhasználást optimalizálják, például a villany vagy a fűtés automatikus szabályozásával, de szintén a proptech megoldásai teszik lehetővé, hogy távolról is vezérelhetők legyenek a létesítmények elektronikai eszközei, amivel a fenntartási költségek jelentősen csökkenthetők. A jövő irodaházait tehát már a proptech jegyében fogják tervezni, kivitelezni és üzemeltetni, de a lakóingatlanok és kiskereskedelmi egységek esetében is egyre több helyen jelennek meg hasonló megoldások.

Természetesen a proptech-nek a kivitelezés, a bérbeadás és az üzemeltetés mellett a bérlői döntések során is fontos szerepe van. A hatékonyság növelésével egy irodaházban több embert lehet egységnyi helyen leültetni, hatékonyabban lehet a tárgyalókat kihasználni, viszont az ilyen megoldások bevezetésénél újra előtérbe kerül az emberi tényező, hogy vajon hogyan hat mindez az egyén munkateljesítményére. Az emberi igények bizonyos szempontból nem megváltoztathatók, de tény, hogy egyes munkakörökben a technológia lehetővé teszi a távmunkát, amivel tovább optimalizálhatók a cégek bérleti költségei.

Noha a fent említett megoldások nagyon vonzók lehetnek, figyelni kell arra is, hogy a proptech-re ne divatirányzatként tekintsünk, hanem mint olyan lehetőségre, amely bizonyos esetekben valóban hatékonyabbá, olcsóbbá vagy környezetbarátabbá teszi a meglévő folyamatokat. A változás lehetőségétől nem szabad elzárkózni, de fontos, hogy - mint minden esetben - az új technológiák alkalmazásánál is legfőbb szempontként a józan ész érvényesüljön.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1