Szerinted hány négyzetméternyi iroda áll üresen Budapesten?

2017. november 11. 07:30    
nyomtatás
 
Nehéz dolga van annak a cégnek, aki mostanában irodát szeretne bérelni a bel-budai irodanegyedben. Itt ugyanis jelenleg csupán egy irodaház épül és a városrész irodáinak alig 4,6 százaléka áll csak üresen. Mindezek miatt felértékelődik a már meglévő épületek felújítása és modernizálása - derül ki a CA Immo elemzéséből.


Az elmúlt években folyamatosan csökkent az üresedési ráta a budapesti irodapiacon, jelenleg 7,6 százalék, azaz a 3 353 236 négyzetméternyi budapesti bérirodaállományból 254 540 négyzetméter állt üresen 2017 harmadik negyedévének végén. Ha a 254 540 négyzetméter szabad irodaterületből kiemeljük a bel-budai lokációban lévő irodaépületeket, akkor ott mindössze 18 620 négyzetméter szabad területet talál az, aki bérelni szeretne. Százalékos arányban, ez az érték 300 bázisponttal alacsonyabb a budapesti átlagnál.

Az alpiac a teljes budapesti piac 12 százalékát adja, ezzel a Váci úti irodafolyosó és Pest központi alpiacok után a harmadik legnagyobbnak számít. Érdekessége, hogy az elmúlt 7 év távlatában nagyságrendileg fele akkora ütemben bővült, mint a teljes budapesti irodapiac, ami azzal magyarázható, hogy már az azt megelőző években beépült. Míg 2012-ben az alpiac üresedési rátája elérte mélypontját (23,77 százalék) addig ez a mutatószám napjainkra 4,6 százalékra csökkent, azonban ezzel az értékkel is csak a dobogó második fokára léphet, a Dél-Budai alpiac (3,34 százalék) mögé. Az üresen álló telkek hiányában jelenleg csak egy irodaház fejlesztése folyik, amely az alpiac méretét nagyjából 1 százalékkal fogja növelni 2018 második felében.

"Az itt található irodaházak átlagéletkora 15,5 év, éppen ezért jogos a meglévő irodaházak vérfrissítése. 2018 elején a CA Immo a Víziváros irodaházat is megújítja, korszerűbbé teszi a közös területeket." - tette hozzá Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

2017.10.11 08:00 Bajban a cégek - Elfogytak az üres területek Budapesten

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Designer (Senior / Junior)
Kiemelt privát banki tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium