Ingatlan

Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők

Portfolio
Míg két éve sokan a Brexitet nevezték meg legfőbb piaci kockázatként, tavaly a geopolitikai bizonytalanságokra hívták fel a figyelmet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum konferencia szakértői. Idén ezzel szemben a többség szerint egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelentheti a régió ingatlanpiacára nézve a legnagyobb fenyegetettséget.
November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!


A közönség több mint fele szerint a CEE piacára nézve a legnagyobb fenyegetettséget jelenleg egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelenti, de az olasz gazdaság eladósodottságára is nagyon figyelni kell.

A Brexit úgy tűnik, már nincs a legnagyobb veszélyek között a régió ingatlanpiacára nézve - mondta el Tim Wilkinson MRICS, Partner, Capital Markets, Romania, Cushman & Wakefield Echinox.

A piacon most mindenki a lehetőséget keresi, a kérdés az, hogy a pénz a kötvénypiacról máshova áramlik-e és ha igen, hova. A "B" kategóriás eszközökben is lehet potenciál de azok likviditása már nem annyira egyértelmű, ezért a legjobb amit tehetünk, hogy megtöltjük a "B" kategóriás épületeinket - mondta el Martin Erbe, Head of International Real Estate Finance Continental Europe, Helaba. A politikai kockázatokhoz idővel hozzá lehet szokni, amit Magyarország és Olaszország esetében is láttunk, bár az olasz kormányról nem gondolnám, hogy sokáig hatalmon marad - tette hozzá a szakértő.

A piacon jelenleg túl sok a készpénz, a másodlagos piac pedig leginkább a helyi szereplők számára fontos. Az utóbbi időben a "B" kategóriás eszközök is elkezdtek feléledni - mondta el Luke Dawson, Managing Director & Head of Capital Markets CEE, Colliers International.

Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők
Bár sokak szerint a kamatok emelkedése is nagy veszélyt jelent, a szerződéseket rendszerint hosszabb távra kötik, így, ha a kamatok növekedni is kezdenek, lesz egy kis idő mielőtt mindez a piacon is érezhető lenne - tette hozzá Andreas Naujoks, Partner, Head of International Banking & Finance, Noerr. A szakember szerint bár a bankok konzervatívak, ezen kívül is vannak alternatívák, akár az amerikai kötvénypiac, ahol több év után ismét elérte a 3 százalékot a hozam. A piaci veszélyekkel kapcsolatban a legnagyobb veszélyt egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelenti.

A régióban Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon leginkább a fővárosra koncentrálunk, de például Lengyelországban - ahol az üzleteink felét kötjük - más városok is érdekesek - mondta el Dieter Knittel, Head of CEE, Deutsche Pfandbriefbank AG. A kötvénypiaci kilátások jók, a mennyiségi lazítás következtében a gazdaság stabil és a kötvénypiac egyre versenyképesebb. Az óvatosság azonban már érződik, ami nem is baj, ugyanis valóban vannak kockázatok, bármi történhet, még ha a lehetséges eseményeknek nem is lesz közvetlen hatása a régió piacára nézve. A politikai helyzet ellenére például Magyarországon és Olaszországban is aktívak vagyunk.


Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők
A kötvénypiac gyorsan mozog és nincs elég hozzáférés az eszközökhöz, ami a jövőre vonatkozóan számos technikai kérdést felvet - hívta fel a figyelmet Hannes Wimmer, Director, Loan Syndication, Erste Group Bank AG.

Bár a régió piaca erős, kevés hely van, ahol a finanszírozás forrása is rendelkezésre áll. Az egyes ágazatok közül úgy gondolom, hogy továbbra is erős az igény a logisztikai ingatlanok iránt - mondta el Richard Wilkinson, Group CFO, CTP.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton