A téglát kedvelik, de a vályogházat is szívesen veszik a magyarok

2017. március 17. 11:00    
nyomtatás
 
A lakáskeresők többsége társasházi lakást venne, de szinte ugyanennyien költöznének családi házba is - derül ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből. A legtöbben kétszobás lakás iránt érdeklődnek, legfeljebb 30 millió forintos összegig. A tégla és a panel mellett a vályogházak iránt is mérhető érdeklődés mutatkozik.


Lakás Konferencia 2017

A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk, részletezve az árak, a támogatások, a hitelek, a műszaki fejlődés lehetőségeit és irányait, illetve a szektort komolyan érintő munkaerőpiaci kihívásokat. A Portfolio LAKÁS 2017 kiállítás és vásár kísérőrendezvénye március 24-én kerül megrendezésre.


A lakáskeresők 43 százaléka társasházi lakást keres, 38 százalékuk családi házat. Iker- és sorházat, valamint házrészt mindössze az érdeklődők 10 százaléka venne.

A vályog iránt is nagy az érdeklődés


A családi házat keresők közel 1 százaléka kifejezetten tanyát szeretett volna vásárolni. Hagyományos vályog, illetve vegyes falazatú ingatlanok iránt az ingatlankeresők 4 százaléka érdeklődött, ami meglepő módon duplája a könnyűszerkezetes épületek iránti érdeklődők arányának.

Két-háromszobás, főként a fővárosban


A keresők legnagyobb arányban (28%) kétszobás ingatlan után érdeklődtek, ezt követte a háromszobás (26%) és a négyszobás (16%) ingatlanok iránti érdeklődők aránya. Viszonylag magas, 12 százalékos arányban kerestek ennél nagyobb ingatlant (például olyan társasházat, amely egyben megvásárolható, villát, illetve kastélyt), míg az egy szobás lakásokat csak az érdeklődők 9 százaléka kereste.

Az érdeklődők legnagyobb arányban (40%) Budapesten voltak, a második legkeresettebb Pest megye volt (25%), de jelentős érdeklődés (5% feletti arány) jellemezte Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is. Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Vas és Zala megyékben viszont csak 1-1 százalék volt az érdeklődők aránya.

30 millió a lélektani határ


A kis értékű ingatlanok - 1 millió forint alatti vételár - iránt csekély volt az érdeklődés, az 1-5 millió forint között volt a keresések bő 5 százaléka, ezen belül főként Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom Esztergom megye emelhető ki. A lakásvásárlók több mint fele azonban 5 és 20 millió forint között keres ingatlant, a vásárlók több, mint 80 százaléka pedig legfeljebb 30 millió forintot költene. A legmagasabb - 100 millió forint feletti - kategóriában szinte minden megyében voltak érdeklődők, de ebben a tartományban Budapest adja a keresések 80 százalékát.

A téglát kedvelik, de a vályogházat is szívesen veszik a magyarok

Az átlagvásárló középkorú, magyar állampolgár


Az ingatlanvásárlók 97,9 százaléka magyar állampolgár volt, kínai állampolgárnak a lakást vásárlók mindössze egy ezreléke vallotta magát. A többi vásárló döntően európai országból érkezett, harmaduk szerb vagy orosz állampolgár, míg Nyugat Európából a németek és az olaszok voltak a legaktívabbak (az európai vásárlók 21%-a). Európai és kínai állampolgárokon túl mindössze néhány iráni, török és izraeli vásárolt lakást a cégnél.

Az ügyfelek átlagos életkora 46 év volt. Míg a budapesti lakosok 47 éves korukban vásároltak, addig a Közép-Magyarországi régión kívül 44 év volt az átlagéletkor. Az európai (de nem magyar) állampolgárok átlagos életkora 45 év, a kínai lakásvásárlók pedig a legfiatalabbak, ők átlagosan 38 éves korukban vásároltak ingatlant. A lakást bérlők hat évvel fiatalabbak, átlagéletkoruk 40 év. Míg a Budapestiek 42, addig a régión kívüliek átlagéletkora 38 év volt. Az európai lakást bérlők átlagos életkora 37 év.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium