Előfizetői tartalom

Csak Bulgáriát előzzük meg ezen a listán - Van okunk a sírásra?

Portfolio
Brutálisan emelkedtek a bérleti díjak hazánkban, amit még a növekvő lakásárak sem tudtak ellentételezni, így a lakásár/bérleti díj hányados 2007 és 2015 között 25 százalékkal csökkent. A hazai lakásbérlők a legnagyobb vesztesnek számítanak Európában akár az elmúlt 8, akár az elmúlt 16 évet nézzük. A bérleti díjak ugyanis előbbi időszakban 33,6 százalékkal mentek fel, míg 2000 év elejéhez képest több mint két és félszer többet kell fizetniük a bérlőknek most. A változás ugyan nagy, de ha az összegeket összehasonlítjuk Európa más országainak áraival, már korántsem ilyen sötét a kép. A hazai lakás és bérleti díjak, valamint hányadosuk is az egyik legalacsonyabbnak számít, ez utóbbi azonban azt is jelzi, hogy nem feltétlenül a bérleti díjak magasak, inkább a lakásárak túl alacsonyak nemzetközi viszonylatban.

Az elmúlt években jelentősen átrendeződött a hazai lakáspiac, míg a lakásárak hosszú évekig zuhantak, a bérleti díjak drasztikus emelkedésbe kezdtek, különösen Budapest belvárosában. Ugyan a lakások az elmúlt két évben ismét emelkedésbe kezdtek, de a lakásár bérleti díj hányados még így is messze elmarad a 2007 végén jellemzőtől, de még a 2010-ben mérttől is....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés