Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

2017. június 18. 13:40    
nyomtatás
 
A lakásvásárlást vagy eladást nem lehet megúszni matek nélkül. Bruttó és nettó négyzetméter, fajlagos ár, önrész, jutalék, részlet. Mindenhez számolni kell, különösen akkor, ha hitelfelvétel mellett döntünk - olvasható a Zillowsztorik című könyvben.


Hitelfelvétel esetén pontos számításokat kell végezni annak érdekében, hogy a legjobb konstrukciót találhassuk meg. Egyrészt az egyes pénzintézetek által kínált teljes hiteldíjmutatók összehasonlítása, másrészt a felvett hitel futamideje az, aminek hosszát mindenképp mérlegelnünk kell.

Amikor például 10 millió forintos hitelt 10 évre 5 százalékos kamatra veszünk fel - a teljes hiteldíjmutató (thm) 5 százalékos, vagyis tényleg ennyi kiadással jár a kölcsön -, akkor havonta 105 ezer forint a részletünk. Ha a 10 millió forintot 20 évre vesszük fel 5 százalékos thm mellett, a törlesztés 65 ezer forintba kerül havonta. Vagyis az utóbbi esetben kétszer annyi ideig fizetjük a havi törlesztőrészletet, mégsem csökken a felére. Belegondolva érthető, hogy a részlet nem teljesen arányos a futamidő hosszával, hiszen hitelünk egy jó részét tíz év türelmi idő után, a 10. és 20. év között fizetjük vissza, míg az előző konstrukcióban ekkorra már megszűnik a tartozásunk. Hosszabb futamidejű hitel felvételénél fel kell készülnünk erre a teherre is.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

FAY 85, További információkért kattints a képre!

A változó kamatozású hitelek kockázatának mérlegeléséhez a kamatváltozás hatását kell számolgatnunk. A kamatemelkedés természetesen növeli a törlesztőrészleteket, de a növekedés mértéke fejben nem kalkulálható. Ha 10 milliós tartozásunk van 10 évre 6 százalékos thm mellett, akkor havi 110 ezres költségünk lesz a fenti alapesethez (10 év, 5 százalék, havi 105 ezer) képest. Azaz az 1 százalékponttal magasabb kamatláb 5 százalékkal magasabb törlesztőrészletet jelent.

Ennek magyarázata, hogy a törlesztés elején - mivel ekkor még nagyon magas a fennálló tartozásunk - a részletek nagyobb részét a kamatfizetés teszi ki, a kamatláb növekedése miatt pedig lassabban csökken a tartozásunk. A változó kamatozású hiteleknél újra és újra ki kell számolnunk az érvényes kamatlábbal és a fennálló tartozással a törlesztőrészletet. Ettől a kockázattól kímél meg minket a fix kamatozású hitel.

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Magnolia Ház, További információkért kattints a képre!

A hitelfelvétel mellett természetesen azt is át kell gondolnunk, hogy mekkora lakást szeretnénk vagy mekkorára van szükségünk. Ennek sok esetben az önerő mértéke szab felső határt, de egy magasabb önerő esetén is felmerül a kérdés, hogy megéri-e az összes megtakarításunkat önerőként a lakásvásárlásra áldozni, szemben egy olcsóbb lakással, ami nem emészti fel a teljes összeget. A mostani szabály szerint a felvehető hitel havi törlesztőrészlete nem haladhatja meg a nettó fizetésünk 50 százalékát - 400 ezer forintos fizetés felett 60 százalékát - ami ugyancsak korlátozza a felvehető hitel összegét.

A tudatos hitelfelvétel ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a havi törlesztőrészletek folyamatos fizetése mellett se inogjon meg a háztartásunk pénzügyi stabilitása, ehhez viszont a széleskörű tájékozódáson túl valóban érdemes mindent részletesen átszámolni.

Hitelfelvételt tervezel? Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum Lakáshitel kalkulátorának segítségével!Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Eco Residence, További információkért kattints a képre!

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Pannónia Ház, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Értékpapír portfóliókezelő-elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium