Egyre több külföldi vesz lakást a népszerű pesti kerületben

2017. szeptember 12. 09:26    
nyomtatás
 
Budapesten a XIII. kerületben találkozhatunk a legtöbb új építésű lakással és ezek nemcsak egymással versenyeznek, hanem a használt lakásokkal is. Utóbbiak négyzetméterárai alacsonyabbak és alkudni is lehet, de számolni kell a vevőknek a felújítási költségekkel, míg az új építésű lakásoknál az illeték- és egyéb kedvezmények mérsékelhetik a vételárat. Jellemző a kerületre a külföldi befektetők jelenléte is, ők általában több új építésű lakást vásárolnak, majd kiadják azokat - szerepel a Balla Ingatlan közleményében.


Az új építésű lakások esetében mintegy 600 ezer forintra tehetők az átlagos négyzetméterárak. A kerület külsőbb részein - például a Rokolya utcában - olcsóbb, akár 500 ezer forintos ajánlatokkal is találkozhatunk. Újlipótvárosban ezzel szemben 1-1,2 millió forintos négyzetméterárak is előfordulnak, vagyis az árak hasonlóan alakulnak, mint az V. vagy VI. kerületben.

A használt ingatlanoknál, egy adott méretű panellakást több millió forinttal olcsóbban meg lehet vásárolni Angyalföldön, mint például az újlipótvárosi Kárpát utcában. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy míg a kis, másfél szobás, 47 négyzetméteres panellakások ára Angyalföldön 18 millió forint környékén mozog, addig Újlipótvárosban 22-24 millió forintért cserélnek gazdát. A nagyobb méretű, 3 szobás lakások 26-28 millió forintba kerülnek Újlipótvárosban, míg a kerület külső szélén 24-25 millió forintba. A középen fekvő Vizafogó esetében pedig kettő között elhelyezkedő árakról beszélhetünk.

Egyre több külföldi vesz lakást a népszerű pesti kerületben


Akad persze még néhány olyan utca a kerületben, ahol csak nyomottabb árakon lehet értékesíteni a lakásokat, ilyen például a Csángó vagy a Szabolcs utca, de ahogy a Lőportárdűlő esetében mára már rehabilitálták a területet, úgy a tervek szerint az említett utcákban is sor kerülhet erre.

Vietnámi, orosz és ukrán befektetők a piacon


A kerületre egyébként jellemző, hogy a vevők többnyire és részben még készpénzért vásárolnak, hiszen általában eladnak egy lakást, melynek árát beleforgatják az új lakásba. Ha az új lakás drágább, akkor a különbözetet hitelből pótolják, ennek összege azonban többnyire 10 millió forint alatt marad, és szinte nem is fordul elő, hogy 15 millió forintnál nagyobb kölcsönbe vágnának bele.

Az ingatlanpiac keresleti oldalát a befektetők is erősítik a XIII. kerületben, akik itt még mindig sokan vannak és általában kisméretű lakásokat keresnek. Ezek a befektetők nagyobb részt magyarok, de vannak közöttük külföldiek is például vietnámiak, oroszok, ukránok, akik elsősorban az új építésű lakásokat keresik és általában kiadási céllal vásárolnak. Ezzel szemben a magyar befektetők esetében inkább az jellemző, hogy felújítják, majd megpróbálják magasabb áron értékesíteni. Ha ez nem sikerül egy meghatározott időn belül, akkor kerül csak sor az ingatlan kiadására.

Egyre több külföldi vesz lakást a népszerű pesti kerületben


Új lakást vennél? Gyere el szeptember 29 - október 1. között, a Millenárison megrendezendő Lakás 2017 Kiállítás és Vásárra, ahol személyesen is beszélhetsz a fejlesztőkkel, valamint hasznos előadásokat hallgathatsz meg az aktuális piaci folyamatokról.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium