Egyre többet kereshetnek az ingatlanosok

2017. január 11. 09:15    
nyomtatás
 
A 2016-os évben felgyorsult lakáspiaci élénkülés az ingatlanközvetítéssel foglalkozó hazai vállalkozásokra is jó hatást gyakorolt, várhatóan növekedési pályára állítja majd az árbevételüket, az elmúlt évek csökkenését követően. E mellett szintén pozitív lehet, hogy a piaci szereplők számának zsugorodása is megállhat az idei évben - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzéséből.


  • Az ingatlan forgalmazó vállalkozások száma folyamatosan csökken
  • Az árbevétel 2011-2012-ben csökkent, 2013-ban aztán a szektor jelentős növekedést produkált. 2014-ben ismét a csökkenésé volt a főszerep, 2015-ben azonban 13,3%-os bevételemelkedésre került sor.
  • A főváros vezető helyen áll az ingatlanközvetítők számában, a működő cégek több mint 65 százaléka a Közép-Magyarország régióban található.
  • Az ingatlanközvetítők jövőbeli teljesítményét illetően sok a kérdőjel, függ attól, hogy mennyi új lakás kerül a piacra, vagy a fővárosban mennyire marad meg az Airbnb-láz.


A hazai ingatlan forgalmazással foglalkozó vállalkozások száma a vizsgált időszakban 2012-ig emelkedett, majd kis mértékben csökkent 2013-ban, ami után a 2014-es minimális mértékű növekedést nem számítva, folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott. A tavalyi évben a 2012-ben működő 4142 darabvállalkozás helyett, már csak 3988 darab ingatlanközvetítő maradt talpon hazánkban.

Egyre többet kereshetnek az ingatlanosok


Stabilizálódó piac, növekvő bevételek


A szektor árbevételének alakulását vizsgálva nem beszélhetünk több évet átfogó növekedésről vagy csökkenésről. A 2011-2012-es évek közötti csökkenést 2013-ban egy jelentősebb árbevétel növekedés követte, amely 2014-ben megbicsaklott, de 2015-ben a szektor ismét jelenős 13,3%-os bevételbővülést ért el. Az alkalmazotti létszám a vizsgált években a 2012-es jelentős növekedést, majd a rákövetkező évi jelentős csökkenését, leszámítva nem változott, de a tavalyi létszám adat azt mutatja, hogy a kedvező gazdasági kilátások teljesülése esetén itt is létrejöhetnek még új munkahelyek. A szektor szereplőinek 36,5%-ka egyéni vállalkozás keretében végzi tevékenységét, ezek jellemzően egy fős vállalkozások, ahol a létszám az önfoglalkoztatás keretében alkalmazott vállalkozó magánszemélyt jelenti, árbevétel tekintetében pedig a piacon működők alsó harmadába tartoznak.

Kedvező képet mutat a szektor teljesítményéről, hogy a megszűnt cégek aránya 5 év folyamatos növekedés után a tavalyi évben végre csökkenésnek indult, ami azt mutatja, hogy a megmaradt piaci szereplők stabilizálták helyzetüket.

A főváros mindent visz


Mivel a piacképes ingatlanok és a fizetőképes kereslet jelentős része is a fővárosra és környékére koncentrálódik nem meglepő, hogy e cégek jelentős része itt végzi gazdasági tevékenységét. A 2016-ban működő 3998 darab cég több mint 65%-a, a Közép-Magyarországi Régióban működik és a szektor árbevételének 79,08%-át is ők adták 2015-ben. Árbevétel tekintetében a központi régiótól messze leszakadva következik a Nyugat-Dunántúli Régió 4,82%-kal, szorosan mögötte az Észak-Alföldi Régió 4,07%-kal, a Közép-Dunántúli Régió 4,00%-kal, és a Dél-Dunántúli Régió 3,26%-kal. Sereghajtóként a két legfejletlenebb kelet-magyarországi régió zárja a sort: Dél-Alföldi Régió 2,59%. Észak-Magyarországi Régió: 2,17%.

A szektor teljesítményét a most kezdődő 2017-es évben alapvetően az befolyásolhatja, hogy a piaci szereplők által prognosztizált kedvező változások valóban bekövetkeznek e. A KSH adatai szerint, a kiadott építési engedélyek alapján, jelentős mennyiségű új lakás épül az idén. Kérdés, hogy ezek milyen formában és kiknél fognak értékesítésre kerülni. A használt lakások eladásának volumenét elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken jelentősen befolyásolhatja, hogy az elmúlt években népszerű Airbnb piaca telítetté vált, ami visszaveheti a befektetési célú lakásvásárlásokat a közeljövőben. Ugyanakkor a lakáshitelezés újbóli beindulása újabb fizetőképes keresletet indukálhat, amely kedvező hatással lehet az ingatlanközvetítők gazdasági teljesítményére.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

Állásajánlatok
Marketing munkatárs
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium